Вторият най-голям футболен успех на България
14 ноем 2023|Антон ИвановВреме за четене: 6 мин

Вторият най-голям футболен успех на България

Българските футболни успехи не се свеждат само до Световното първенство през 1994 г.!

Сякаш забравено остава едно постижение, което е вече на повече от 55 години. Говорим за второто място на Олимпийските игри през 1968 г. Една от големите изненади на това издание на най-старото спортно събитие.

Историята започва година по-рано, като 1967-ма и до днес остава незабравима за българския клубен футбол. Цели 2 родни отбора играят в полуфиналите на европейските турнири.

Славия достига до последната четворка в турнира за носителите на национални купи, а ЦСКА прави същото в турнира за купата на европейските шампиони.

Тези успехи поставят основата на един национален отбор, който е страшилище на световно ниво. По това време България разполага с уникални футболисти от ранга на Димитър Якимов, Петър Жеков, Димитър Пенев, Аспарух Никодимов, Атанас Михайлов, Кирил Ивков и Цветан Веселинов.

Силното представяне стартира 5 месеца преди началото на олимпийските игри. Тогава България достига до пето място на европейското в Италия (формата е бил с класиране).

Така националите заминават за олимпиадата в Мексико с голямо самочувствие и невиждани и до днес очаквания. Попадаме в благоприятна група с отборите на Гватемала, Чехословакия и Тайланд.

В първата среща започваме ударно и разгромяваме тайландците със 7:0. Във втората достигаме до равен с Чехословакия след първоначално изоставане от 2 гола. В последната среща побеждаваме Гватемала с 2:1 и печелим групата.

ВИЖ ОЩЕ: От Левски до капитанската лента на Байерн Мюнхен

На четвъртфиналите фортуна отново е с нас и за противник ни се пада Израел. Мачът е много равностоен и завършва при равен резултат. По това време правилата при равенство са такива, че за да се излъчи победител се хвърля жребий с монета. Оказваме се по-големите късметлии и продължаваме напред.

На полуфиналите излизаме срещу домакините от Мексико. Двубоят е на 60-хилядния стадион в Гуадалахара, а домакините се погрижват обстановката да прилича на врящ котел.

Двете легенди на ЦСКА и Славия, Петър Жеков и Начко Михайлов бележат 2 попадения, които са изравнени от 2 мексикански гола. Синята легенда Цветан Веселинов-Меци пък слага точка на мача в 58-мата мин. с красиво попадение.

Постижение за историята!

Треньорът ни Георги Берков прави немислимото и извежда България до първи (и единствен) финал на голям футболен форум.

Мексиканците ни симпатизират и тяхната публика застава зад нас. Самият финал е повече от скандален, а противникът е Унгария.

Унгарците ни предлагат да завършим наравно и така двата отбора да вземат златните медали (тогава е имало подобно правило). Убеден в качествата на своя отбор, Берков отказва.

Решено е, ще се играе!

Финалът започва с гол на Цветан Веселинов, но минути по-късно всичко за нашите момчета се преобръща. Голмайсторът ни е изгонен, а на стадиона никой освен съдията не разбира защо. Това поражда невероятни нерви в българския отбор.

ВИЖ ОЩЕ: Данубио - уругвайският отбор, който никога не забрави българските си корени

Малко по-късно Кирил Ивков също е изгонен. Нашите момчета и публиката полудяват. Начко Михайлов решава да вземе нещата в свои ръце и непремислено праща топката в главата на съдията. Това води до трети червен картон и той отново е за нас.

Унгарците се възползват от численото преимущество и обръщат резултата до 4:1.

Българската мечта е убита, но сребърните медали са утешителната награда.

У нас, комунистическото ръководство посреща героите вяло, а разочарованието е огромно.

Въпреки всичко, този успех е уникален за България и нашите футболисти заслужават да бъдат помнени!

Български олимпийски успехи: Колективните спортове носят сребро и бронз на  България - Спорт
Класации

Най-добрият български футболист

28 февр 2024
Коментари

Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?

20 февр 2024
Класации

Най-успешният футболен треньор?

20 февр 2024
Класации

Кой е най-големият футболен стадион в света?

17 февр 2024