Данубио - уругвайският отбор, който никога не забрави българските си корени
24 апр 2023|Николай КириловВреме за четене: 4 мин

Данубио - уругвайският отбор, който никога не забрави българските си корени

България не е сред най-големите страни, но е дала много на световния спорт! Следите на българите във великата футболна игра се простират дори в далечни страни и на няколко континента.

Днес ще ви запознаем с успешен клуб в далечен Уругвай, който е основан от българи и от него са излезли играчи като Единсон Кавани, Алваро Рекоба, Диего Форлан, Хосе Мария Хименес и др.

В началото на 30-те години на 20 век едно българско семейство от Пловдив решава да търси късмета си в чужбина и акостира в далечен Уругвай. Футболът вече е достатъчно популярен спорт в страната. През 1930 г. в гр. Монтевидео, Уругвай се провежда първото в историята световно първенство по футбол, където шампиони стават именно уругвайците.

Малко по-късно всичко за Данубио започва когато Иван и Михаил Лазарови се записали на местен футболен турнир, заедно със свои приятели, кръстили отбора си Тигрес, но загубили още първия си мач. Мотивирани да успеят, те се записали отново в турнира, но старото име според тях било урочасано и те се допитали до майка си Мария за име на отборът им.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Автогол, който струва живот

Майка им предлага името на отбора да е Марица, препратка към родния й град Пловдив, но синовете й решават, че това име звучи твърде женско, а и трудно ще се произнася от местните. Второто име, което тя предлага е Дунав и тук момчетата се съгласяват на мига, но го превеждат на испански - Данубио.

Така на 1 март 1932 г. заедно с местните си приятели те дават начало на един от най-успешните клубове в малката южноамериканска страна. Хлапетата били само на по 16-18 години, когато го основали и трудностите за тях тепърва предстоят. Нямали пари за екипи и един местен бизнесмен им предлага да организират томбола. Той лично щял да купи 10 билета, като условието му било само екипите да са на черно-бели вертикални ленти. Иван и Михаил се съгласяват, томболата е повече от успешна и парите за екипите са събрани.

Майката на момчетата, освен че вече била кръстница на клуба, тя собственоръчно шие екипите, а сестрата на момчетата Пенка ги пере след всеки мач. В ролята на първи треньор пък влиза вуйчо им Георги (Хорхе).

Михаил е първият президент, а заедно с Иван освен всичко друго са и играчи в отбора. Данубио прави дебюта си в елита през 1948 г. и веднага се утвърждава като един от стабилните състави в страната.

Стадионът на отбора в град Монтевидео до 2017 г. носи името „Хардинес дел Иподромо“ (Градините на Хиподрума), но през 2017 г. управата решава да смени името му и се допитва до феновете за новото име като дава 3 опции. Един от вариантите печели убедително - „Мария Минчеф де Ласароф“ на паметта на кръстницата на клуба и майка на основателите му, като това е първият стадион в Латинска Америка кръстен на жена.

Въпреки присъствието на грандовете Пенярол и Насионал в местното първенство, Данубио е четирикратен шампион на Уругвай - през 1988 г., 2004 г., 2007 г. и 2014 г. и има 7 участия в най-престижния клубен турнир в Южна Америка - Копа Либертадорес, който е еквивалента на Шампионска лига. Към момента отборът е на 6-то място в местната Примера Дивисион де Уругвай.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Как великият Георги Аспарухов отказа на европейски гранд

Днес, 90 години по-късно, клубът не е забравил българските си корени и през 2019 година реши третият екип да е в цветовете на българския флаг. Част от химна на България „Мила Родино“ също намери място на екипите.

Така един отбор на другия край на света вече повече от 90 години помни българските си корени, нещо което често убягва на отборите у нас.

Истории

Вторият най-голям футболен успех на България

14 ноем 2023
Истории

Един ден от живота на Б. Михайлов

11 ноем 2023
Класации

Веднъж да искахме да напълним стадиона…

7 ноем 2023
Класации

Топ 10 играчи, които притежават футболни отбори

2 ноем 2023