Всичко за ЕВРО 2024
От Левски до капитанската лента на Байерн Мюнхен
18 май 2023|Антон ИвановВреме за четене: 4 мин

От Левски до капитанската лента на Байерн Мюнхен

Известен факт е, че голяма част от българската история е забравена! Това напълно важи и във футбола, където множество уникални факти и случки остават скрити.

Промер е случаят с Михаил Лозанов (Танка), който от село Църнел стига до професионален договор в Байерн Мюнхен, а по-късно и до капитанската лента на баварците.

Началото

Той започва своята кариера в местния “Кракра”, който всъщност е създаден от брат му Тодор. В юношеските си години Михаил преминава в школата на Левски, като не след дълго дебютира за представителния отбор.

С екипа на сините “Танка” показва своя потенциал! Със своя ръст и умения в противниковото наказателно, той помага на клуба да достигне до две титли (1933 г. и 1937 г.).

Заедно с Асен Панчев и Асен Пешев оформят истински атакуващ кошмар, който се пренася и в националния отбор. През 1931 г. с бомбеното си трио България печели купата на БОК, както и две Балкански купи през 1932 г. и 1935 г.

Въпреки че се справя отлично на футболния терен, Лозанов отива да учи в тогавашната Чехословакия и дори играе за местния Моравска Славия.

През 1937 г. нападателят заминава за Мюнхен, за да продължи обучението си, но страстта към футбола продължава да гори в него и е трансфериран в Байерн.

Хубаво е да се отбележи, че тогава “баварците” все още не са доминантния футболен гранд, който познаваме днес. Въпреки това с новият си клуб “Танка” достига до няколко постижения.

Той записва два сезона в Германия, изиграва общо 19 мача, в които се разписва 7 пъти, а във втората му кампания с баварците дори е избран за капитан.

През 1939 г. се връща обратно в България и отново облича синята фланелка, като записва нови два сезона в Левски (20 мача и 4 гола). Две години след завръщането си в родината “Танка” прекратява своята спортна кариера.

Той остава в историята като един от първите професионални български футболисти, а феновете го помнят с майсторската му игра с глава и добрата му комбинативност.

Михаил Лозанов напуска този свят през 1994 г., а през 2021 г. от Левски направиха специална изложба по случай 110 години от неговото рождение.

Класации

Най-големите победи на европейски първенства

5 юли 2024
Класации

Всички шампиони на европейски първенства

2 юли 2024
Класации

Голмайстори на европейски първенства

29 юни 2024
Анализи

Топ 10 факти за ЕВРО 2024 в Германия

23 юни 2024