Как великият Георги Аспарухов отказа на европейски гранд
20 ян 2023|Антон ИвановВреме за четене: 3 мин

Как великият Георги Аспарухов отказа на европейски гранд

Да откажеш подобни условия в днешно време изглежда абсолютно невъзможно!

Българският футбол по размери е доста скромен и гръмките трансфери на родни играчи в чужбина са рядкост. Е, ако Георги Аспарухов не бе отказал на Милан, вероятно случаите щяха да са с един повече!

В онези години Гунди вече е спечелил една шампионска титла на България, а през 1965 г. става и голмайстор на родната “А група” с Левски.

През сезон 66/67 сините печелят Купата на България и така си осигуряват участие в турнира Купа на носителите на купи (днес Лига Европа).

Жребият отрежда в първия кръг сините да се изправят срещу италианския колос Милан. Тогава в състава на росонерите личат имената на Джовани Трапатони и Джани Ривера. Първата среща е на Сан Сиро, а Левски губи с 5:1.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Казанската афера - лъжата, която взриви БГ футбола

По-интересната част следва на другия ден, когато в хотела на сините пристига цялото ръководство на Милан. На Гунди му е предложено да остане нелегално в Италия (по това време България не продава играчи заради комунистическия режим) и да стане играч на росонерите.

Условията по договора са умопомрачително високи за българските стандарти. Те включват 300 000 долара (2 600 000 днес) само за съгласието, 2000 долара заплата(17 000 днес), солидни премии, собствена кола, както и апартамент в Милано.

Главозамайващото предложение бива отказано от Георги Аспарухов, а думите, с които синята легенда отказва са повече от силни:

Цитат - Георги Аспарухов (Гунди)
Класации

Топ 10 най-добре платени футболисти

5 февр 2023
Класации

Топ 12 най-скъпи трансфери на българи в чужбина (част 2)

1 февр 2023
Класации

Топ 12 най-скъпи трансфери на българи в чужбина (част 1)

29 ян 2023
Коментари

Ювентус - черната овца на италианския футбол

24 ян 2023