Драстичните промени на Световното през 2026 г.
15 дек 2022|Антон ИвановВреме за четене: 3 мин

Драстичните промени на Световното през 2026 г.

Към по-добро или към по-лошо отива Мондиалът, това е въпросът!

Световното в Катар е към своя край и погледите малко по малко се завръщат към клубния футбол. Именно заради това решихме преди края на турнира да видим какво ни чака през 2026 г.

Тогава домакини на най-голямото футболно събитие ще бъдат САЩ, Канада и Мексико като се очаква да има сериозни промени в правилата.

Формат

Най-голямата предстояща промяна се крие в броя отбори, които ще участват. Местата в турнира ще се увеличат с цели 16, като общата бройка ще достигне 48.

Новите квоти ще бъдат разпределени между отделните конфедерации, като всяка ще има нелошо увеличение на потенциални участници, a Океания за първи път ще има гарантирана квота.

Последните 2 места ще бъдат разпределени в мини плейофен турнир между 6 отбора (по 1 от всяка конфедерация без УЕФА и 1 допълнителен отбор от конфедерацията на страната домакин).

Тази промяна по всяка вероятност ще затвърди тенденцията груповата фаза да е все по-малко драматична.

Мачове

Броят участници също предполага промяна в броя на групите по време на груповата фаза, като очакванията са за цели 16 групи с по 3 отбора.

Естествено броят мачове също ще се увеличи и ще достигне 80.

Дузпи

Друга потенциална промяна е добавянето на дузпи при равенство в груповата фаза. Като тяхната цел би била да са решаващи при равен брой точки и голове между отборите в групата.

Всички промени са обсъждани, но не са потвърдени на 100%. Въпреки това по всичко изглежда, че Мондиалът е на път да претърпи поредната порция промени целяща повече финансови постъпления към ФИФА.

Сеп Блатер корупция
Коментари

Успехите на БФС при Боби Михайлов

8 септ 2023
Анализи

Колко биха спечелили българските отбори от влизане в групите на ЛЕ и ЛК

30 авг 2023
Класации

Топ 3 най-велики европейски победи на Лудогорец

23 авг 2023
Класации

Топ 3 най-велики европейски победи на Левски

22 авг 2023