Първият шампион на България
23 мар 2024|Калоян МитевВреме за четене: 4 мин

Първият шампион на България

Темата е доста обширна и интересна, затова е да добре да започнем с малко предистория.

Откъде идва футболът в България? 

В края на 19-ти век всичко тръгва от един швейцарски учител, който е преподавал физическо в Казанлъшката гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”. Той учил децата на новата игра, като само им казал набързо правилата, очертал им странични линии, сложил дрехи за врати и им дал една кожена топка по средата на игрището. Така година по-късно след успеха на играта в гимназията, Шарл Шампо я разпространил и по училищата в София. 

Първите отбори.

Първите футболни клубове на страната започват да се основават в началото на 20-ти век, а част от тях са Левски София, Ботев Пловдив, Славия София, Тича Варна и Футбол Клуб Шумен.

Тогава са и създадени футболни конференции обхващащи цялата държава и тяхната идея била, всяка конференция да бъде отделно първенство, където близките един до друг клубове да се съревновават. 

Първото обединено първенство.

Първият опит за българско първенство открива сезон 1924-та, което дори не успява да завърши поради различни причини. За сметка на това все пак през следващата година нещата се случват по план и официално “Владислав Варна” става първият български футболен шампион, след като побеждава “Левски София” на финала.

Първенството тогава е било под формата на турнир с елиминации. Отново всяка от шестте футболни области излъчва шампион, само че този път шампионите от отделните области са пуснати един срещу друг в два рунда с елиминации и финал. 

ВИЖ ОЩЕ: Задава ли се Балканска лига?

Първенството, което познаваме днес. 

Първа лига или Националната футболна дивизия, е реформирана до първенство с класиране в началото на сезон 1937/1938. Тя е открита с 10 отбора - първите четири отбора от Софийска спортна област, първите два от Варненска и само първите от Русенска, Пловдивска, Приморска и Тунджанска спортна област от класирането в първенствата за 1936/37 година.

Точкуващата система остава същата спрямо областните първенства, където за победа се дават две точки, за равен една и за загуба нула. Отборите играят с разменено домакинство и в рамките на два полусезона се изиграват общо по 18 мача. През този сезон шампион на България става “ФК Тича” (Варна) с актив от 25 точки. След тях плътно с три точки разлика са техния градски съперник “Владислав” и “Шипка” (София).

Все пак ако има спор дали “Тича’’ или “Владислав” е първият български шампион то няма много значение, тъй като впоследствие, след началото на режима през 1945-та, двата отбора се сливат, за да сформират днешния отбор на “Черно море” (Варна).

Коментари

Изгряващите треньори в съвременния футбол

18 май 2024
Истории

Как Валери Божинов се разминава с трансфер в Лудогорец

2 май 2024
Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Коментари

Промяна, ама друг път

16 мар 2024