Златната Топка - от началото до днес
21 ноем 2021|Антон ИвановВреме за четене: 3 мин

Златната Топка - от началото до днес

Тя е мотивация и цел на най-добрите играчи, а печелилите я са меко казано легенди. Историята ѝ започва от анкета между журналисти, а днес тя е най-ценната индивидуална награда във футбола!

Наградата се дава ежегодно вече 65 години като първият победител е обявен през 1956 г. Тогава “France Football” се допитва до най-добрите футболни журналисти на европейския континент, за да избере най-добре представилия се футболист през годината.

За кратък момент пък в периода 2010-2015 г. Златната топка се слива с наградата за Футболист на годината на ФИФА, но след това отново се дава ексклузивно от френското списание. От 2007 г. освен журналисти гласове за победител имат вече и капитани и треньори на националните отбори.

За нас българите наградата е малко по-специална, тя е символ на гордост, а когато Христо Стоичков я печели през 1994 г. прославя България и името му остава завинаги във футболната история.

Първият носител на Златната топка изненадващо става Стенли Матюс от Блекпул. Той изпреварва не кой да е, а звездата на Реал Мадрид Алфредо ди Стефано.

По това време наградата се дава само на европейци играещи в европейски отбори, но това се променя през 1995 г., когато правилата биват изменени и всеки играещ в европейски отбор може да бъде победител.

Още в същата година Джордж Уеа печели наградата и става първият не европеец спечелил я (до момента е и единственият африканец). През 2007 г. правилата се променят отново и вече всеки футболист без значение от националност и клуб може да бъде избран.

Историята на Златната Топка е пълна и с играчи, които доминират печелейки по няколко пъти наградата. Първият многократен победител е Алфредо Ди Стефано. Той  я печели 2 пъти, веднъж през 1957 г. и веднъж пред 1959 г.

През 21 век пък дуото Лионел Меси и Кристиано Роналдо печели общо 11 пъти в периода 2008 г. - 2018 г.

В последните 20 години обаче тенденцията нападателите да са фаворизирани си личи ясно като дори в цялата история на наградата само един вратар (Лев Яшин през 1963 г.) и шепа защитници са я печелили.

Освен победителите и самото гласуване бива подлагано на съмнение най-вече заради фенските пристрастия на някои от гласуващите.

Истината е обаче, че Златната топка въпреки всичко носи огромен престиж на футболиста спечелил я, а всяка година милиони фенове тръпнат в очакване да разберат кой ще бъде новият ѝ носител.

Класации

Най-добрият български футболист

28 февр 2024
Коментари

Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?

20 февр 2024
Класации

Най-успешният футболен треньор?

20 февр 2024
Класации

Кой е най-големият футболен стадион в света?

17 февр 2024