Златната топка - комерсиално събитие, което винаги поражда спорове
18 окт 2022|Николай КириловВреме за четене: 5 мин

Златната топка - комерсиално събитие, което винаги поражда спорове

Карим Бензема е новият носител на Златната топка за 2022 г. Той спечели отличието след много силно представяне с екипа на Реал Мадрид. 

Златната топка е най-важната индивидуална награда за всеки футболист. Дори самата номинация за нея носи престиж и доказва, че даден играч се справя добре. 

За първи път отличието се връчва през 1956 г., когато пръв неин кавалер е сър Стенли Матюс, а до 1994 г. се е връчвала само на играчи родени в Европа. 

От следващата година, вече може да се избират играчи от целия свят, стига те да се състезават в европейско първенство. 

Точно това се случва през 1995 г., когато капитанът на Либерия Джордж Уеа, играч на Милан, става първият футболист, роден извън Европа, който я печели и до момента е единственият носител роден в Африка. 

В наградата има и българска следа, през 1994 г. Христо Стоичков печели, а Йордан Лечков и Красимир Балъков същата година са съответно 13-и и 16-и. През 1992 г. пък Камата е на 2-ро място след победителя Марко Ван Бастен. 

През 2020 г. за първи и единствен път наградата не се връчи, заради пандемията, а някои дори определиха това като “пладнешки обир” спрямо фаворита за спечелване Роберт Левандовски.

Много велики футболисти са я печелили през годините, има и също толкова велики, които не са, но това не ги прави по-лоши футболисти. 

Освен това в днешно време са намесени и много рекламодатели на облекло, часовници, сайтове за спортни залагания, козметика и много други известни марки. 

Когато някой футболист, който е рекламно лице на някоя от тези марки спечели, съответната марка неимоверно вдига рейтинга и приходите си.

Откакто се връчва Златната топка, оттогава винаги има и спорове и недоволни.

Наградата отдавна предизвиква полемики кой я заслужава повече, много често при гласуването се вземат някои субективни фактори. 

Дали силните игри за националния отбор са с предимство, или силните игри за клубния отбор? А може би голове и асистенции, или пък цялостен принос за футбола? Или пък спечелени купи и трофеи?

Все фактори, които предизвикват спорове и конфликти, а колкото повече се пише и говори за Златната топка, толкова повече престиж трупа тя.

Дори да си вкарал 60 гола за сезона, не си сигурен дали ще спечелиш, заради липсата на точно определени критерии.

Изобщо през последните години надпреварата губи от престижа си и няма нищо общо с миналото, а е просто едно маркетингово събитие.

Все пак, колкото и да бъде оплювана Златната топка си остава най-важното и бляскаво индивидуално отличие във футбола.

Коментари

Най-скъпият мач тази година е по-скъп от всякога

27 май 2023
Класации

14 топ играча с изтичащи договори през това лято

26 май 2023
Истории

От Левски до капитанската лента на Байерн Мюнхен

18 май 2023
Класации

Топ 10 най-успешни футболни треньори

12 май 2023