Защо футболистите разменят фланелките си?
8 окт 2021|Антон ИвановВреме за четене: 5 мин

Защо футболистите разменят фланелките си?

Няма да забравя момента, в който се запалих сериозно по футбола. Беше 2002 г. и по телевизията вървеше футболен мач, в който един срещу друг бяха Англия и Бразилия. Двата отбора изглеждаха равностойни, но в крайна сметка бразилците спечелиха с 2:1. След края на мача видях нещо, което дотогава не бях виждал в други футболни срещи. Голямата звезда на англичаните Дейвид Бекъм си размени тениската с тази на Роберто Карлос. Впоследствие разбрах, че това всъщност е нещо често срещано и не бива да ме изненадва.

Футболът освен класни отигравания, верни фенове и спортна драма е и храм на традициите. Поздравяването преди мач между отборите, изваждането на топката извън терена, когато има контузен футболист, вдигането на спечелените трофеи от всички играчи и са само малка част.

Какво обаче означава размяната на фланелките и как тази традиция възниква?

Отговорът на първият въпрос е изключително ясен и той се казва РЕСПЕКТ. Когато най-добрите футболисти на отборите разменят своите тениски може да се види колко много те се уважават един друг. Символична постъпка, която показва, че усилията и уменията на дадения играч са забелязани и високо оценени.

Отговорът на вторият въпрос обаче е доста по-неясен, но се смята, че традицията е възникнала през 1931 г. Тогава в мач между Франция и Англия завършил с победа на французите с 5 на 2, френските футболисти са толкова развълнувани, че искат тениските на противниците си като трофеи, а в замяна дават своите. Хубаво е да се отбележи, че това е първата победа на Франция над Англия в историята на това съперничество (до преди тази среща англичаните имат 6 убедителни победи срещу французите).

След този мач размяната на тениски става наистина популярна и продължава и до днес. Пеле и Боби Мур през 1970 г., Лионел Меси и Франческо Тоти през 2015 г., а на ЕВРО 2020 видяхме и Кристиано Роналдо и Мбапе.

Лично аз обожавам тази традиция и се надявам, че ще продължи и занапред. Размяната на фланелките е не само знак на респект, но тя е и неизменна част от добрите примери, които професионалните футболисти дават не само на новоизгряващите звезди, но и на всички хора обичащи най-популярния спорт.

Класации

Най-добрият български футболист

28 февр 2024
Коментари

Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?

20 февр 2024
Класации

Най-успешният футболен треньор?

20 февр 2024
Класации

Кой е най-големият футболен стадион в света?

17 февр 2024