Защо арката на наказателното поле съществува?
20 авг 2021|Антон ИвановВреме за четене: 4 мин

Защо арката на наказателното поле съществува?

Всички знаем, че наказателното поле е зоната, в която вратарят може да хване топката с ръце или противников играч да бие дузпа. Малко хора обаче предполагат и знаят, защо на правоъгълното очертание има наподобяващо арка допълнение.

Малко предистория.

В началото, когато още футболът прохожда, игралното поле не е нищо повече от 2 врати и странични флагове като даже ширината и дължината му често са различни на различните стадиони.

Впоследствие през 1891 г. когато футболната общност се опитва да стандартизира правилата на футбола, биват добавени аут, странична и център линия, точка за изпълнение на начален удар и кръг около нея. 

По същото време се появява и първото наказателно поле, което представлява накъсана линия, която продължава от едната странична линия до другата. Подобна, но пълна линия, която била малко по близо до вратаря пък показвала, от къде може да се бие дузпа. По това време е можело дузпите да се бият от всяка точка на тази линия. Малкото вратарско поле пък било 2 еднакви долепени един до друг полукръга започващи от средата на врата.

Наказателното през 1902 г.

През 1902 г. влизат промени, които променят границите на наказателното поле и то придобива вида в които е днес, а линията за изпълнение на дузпи става точка на 11 м. от вратата. Също и малкото наказателно поле.

Чак през 1937 г. наказателното поле завършва своя вид. Тогава е въведена арка (полукръг точно над точката за изпълнение на дузпи) залепена от външната страна на голямото наказателно поле.

Интересно е, че арката няма абсолютно никакво значение по време на редовната игра. Нейната идея е да предпазва играчи, които бият дузпа от близко струпване на противникови футболисти по време на изпълнението от бялата точка.

Наказателното поле е мястото, където футболните мачове се печелят и губят. В тях се случват драматичните моменти, които довеждат до голове и спорове, а въпреки че понякога е незабележима арката има своята важна роля в най-обичания спорт.

Истории

Вторият най-голям футболен успех на България

14 ноем 2023
Истории

Един ден от живота на Б. Михайлов

11 ноем 2023
Класации

Веднъж да искахме да напълним стадиона…

7 ноем 2023
Класации

Топ 10 играчи, които притежават футболни отбори

2 ноем 2023