За погубващия се талант
9 юли 2019|Антон ИвановВреме за четене: 5 мин

За погубващия се талант

Преди свързван със красивата футболна игра, близка до фиеста, днес Неймар е на кръстопът, в който трябва да реши дали да иска да достигне нови висини, или да продължи по течението. Светът на футбола е изпълнен с таланти, някои от тях достигат своя пълен потенциал, а други - не. Забъркващ се в глупост след глупост, най-скъпият към момента футболист на планетата , клони към вторите.

Когато Барселона закупи Ней от бразилския Сантос, на него се гледаше като на новата супер-звезда, готова да се бори с Кристиано Роналдо и Лионел Меси за трона на „най-добрия“ играч на планетата. В последствие, той наистина бе сред тримата най-добри.

През сезон 2014/2015 бразилския техничар направи своята най-добра кампания, отбелязвайки 39 попадения в 51 мача. По същото време обаче, се затвърди мнението, че Неймар е проблемен играч с лоша дисциплина и своенравно поведение. Естествено, съмненията, че той е такъв съществуваха далеч преди неговото пристигане в Испания, но сякаш всички вярваха, че в Барселона ще му покажат правилния път и той ще се подобри. В следващите две кампании нивото на бразилеца спадна, а проблемите около него се увеличиха. Тогава дойде голямата новина, че той иска да си тръгне от отбора, който му гласува огромно доверие. Причината, поне в медийното пространство бе, че Неймар иска да се развива другаде и че „сянката“ на Меси му пречи.

Набиращият по това време скорост ПСЖ, взе нещата в свои ръце и набързо извади цели 220 милиона евро за бразилския национал. Лично собственикът на френския клуб движеше сделката, а очакванията на феновете към Неймар се утроиха. Изминаха два сезона от както Ней е в Париж, а той по-скоро се отдалечи от трона на „най-добрият“ футболист от колкото да седи в него. Въпреки, че целият клуб е в краката му и феновете го боготворят, той отново не се чувства добре. Проблеми с противници, съотборници, фенове и медии съпътстваха пътя му, а към днешна дата изглежда, че той иска да се върне обратно в Барселона.

Гледайки цялата история отстрани, като фен на красивия футбол, няма как да не ме боли от начина по който тя се развива. Без съмнения, Неймар е един от най-добрите футболисти на планета. Той може да прави неща по време на мач, които малко други футболисти даже биха се осмелили да си помислят. Когато той играе на 100%, няма защитник, който да го спре, а начина по който го прави те кара да вземеш топка и да излезеш навън да риташ.

Лошото поведение обаче го разсейва от футбола, и не само че започва да пречи на себе си, той започва да пречи на тези около него. Влиянието му върху други играчи може да се окаже бомба със закъснител за някой, като Килиан Мбапе, който често нарича Неймар „своя по-голям брат“.

Истината е, че Неймар има своето място сред най-добрите, но въпросът е дали ще може да достигне пълния си потенциал и да се бори отново за „Златната топка“. Времето му малко по-малко изтича и единственият вариант за него сякаш е да направи крачка назад към Испания и да започне всичко от начало.

Класации

Най-добрият български футболист

28 февр 2024
Коментари

Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?

20 февр 2024
Класации

Най-успешният футболен треньор?

20 февр 2024
Класации

Кой е най-големият футболен стадион в света?

17 февр 2024