Ювентус - черната овца на италианския футбол
24 ян 2023|Николай КириловВреме за четене: 4 мин

Ювентус - черната овца на италианския футбол

Ювентус беше наказан от Федералния апелативен съд с -15 точки! Причината - финансови измами и двойно счетоводство. Бившите ръководителите на клуба бяха наказани да не извършват футболна дейност - Андреа Аниели и Маурицио Аривабене за 2 години, а Павел Недвед за 8 месеца.

С наказанието “старата госпожа” се срина от трето до десето място в класирането и така излезе от борбата за челните места, а новата цел за бианконерите изглежда ще бъде място в евротурнирите.

Естествено, Юве ще обжалва наказанието пред по-горна инстанция, в случая Спортният гаранционен съвет към Италианския олимпийски комитет. Той е най-висшата спортна съдебна инстанция в Италия и ако клубът спечели обжалването точките им би трябвало да бъдат върнати.

Това е второ подобно наказание за клуба в новата история след “Калчополи” през 2006 г. , когато наказанието за Ювентус беше много по-сурово и бяха изхвърлени в Серия Б и започнаха първенството с минус 9 точки, но още следващия сезон се върнаха в елита.

Сега отново има слух за изхвърлянето на отбора в долната дивизия и изваждането им от евротурнирите, но засега няма нищо официално.

През този ужасен период през 2006 г. голяма част от звездите напуснаха клуба, а на борда останаха само най-верните - Дел Пиеро, Недвед и Буфон. С опита и класата си те помогнаха на Ювентус да се върне в Серия А и да започне невиждана поредица от титли.

Тъкмо когато клубът изглеждаше здраво стъпил на краката си идва и сегашния удар и кошмарът сякаш се повтаря с пълна сила. Големи клубове от Европа вече се облизват за някои от звездите на “старата госпожа”, а при лош сценарии граденото с години може да се срине в рамките на следващото лято. За феновете на Юве това е истинско изпитание, което със сигурност удря по реномето на любимия им отбор.

Щом стане дума за Италия обаче, трябва да знаем едно нещо със сигурност - не са само Ювентус. Има и други клубове, които са замесени, но е странно как винаги “бианконерите” отнасят най-тежките наказания? Или не са си научили урока от Калчополи, или ги ползват за политически цели.

Като стана дума за скандала от 2006 г. помните ли кой отбор от Италия преживя едни от най-славните си периоди, докато Юве бе в нокдаун? Точно така, Интер и нищо чудно следващите 4-5 години нерадзурите отново да преживеят ренесанс, а това би събудило много въпроси…

Истории

ЦСКА, камъни и един здрав автобус

30 май 2024
Коментари

Изгряващите треньори в съвременния футбол

18 май 2024
Истории

Как Валери Божинов се разминава с трансфер в Лудогорец

2 май 2024
Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024