Топ 4 отбора играещи в чуждестранни лиги
11 мар 2022|Антон ИвановВреме за четене: 4 мин

Топ 4 отбора играещи в чуждестранни лиги

Торонто от Канада, но играе в САЩ

През 2005 г. канадският град Торонто получава възможността да има отбор в МЛС. Сформира се нов клуб, който носи името ФК Торонто и 17 години по-късно е един от най-успешните канадски отбори в историята.

Клубът наскоро направи най-сериозния си трансфер, като в началото на идващото лято към него ще се присъедини Лоренцо Инсиние. Екипа на отбора са носили също Джърмейн Дефоу и Себастиан Джовинко.

В клубната витрина пък може да се видят 7 Купи на Канада и една Купа на МЛС. Хубаво е да се спомене, че канадските отбори играещи в МЛС са общо 3.

Кардиф и Суонзи от Уелс, но играят в Англия

Ще споменем двата отбора заедно понеже са от една страна и причината за участието им в чуждестранна лига е една и съща.

Кардиф и Суонзи започват своето съществуване около началото на 20-ти век, а точно тогава в страната все още няма официален шампионат и те избират да играят в английските дивизии.

Суонзи е създаден през 1912 г. и общо 9 сезона е част от най-горното ниво на английския футбол. Най-големият успех на отбора е спечелването на Купата на футболната лига през сезон 12/13.

Кардиф пък е основан през 1899 г. и е единственият неанглийски отбор печелил ФА Къп.

Списъкът с бивши играчи на двата отбора включва Гилфи Сигурдсон, Фернандо Йоренте, Арън Рамзи и Крейг Белами.

През 1992 г. в Уелс е създадена футболна лига, но и двата отбора решават да останат част от английския футбол, като за тях това е по-добре що се отнася до престиж и финанси. 

ФК Монако от Монако, но играе във Франция

Безспорно най-големият и успешен отбор играещ в чужда лига е Монако.

Клубът е част от френския футбол от 1933 г. Първоначално монегаските се подвизават в аматьорската лига на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг, докато не са поканени да се присъединят към професионалния френски футбол.

От тогава до сега Монако е спечелил цели 8 титли и 5 Kупи на Франция, веднъж е печелил и Купата на Лигата. През 2004 г. клубът достигна до финал в Шампионска Лига (загубен от Порто).

Монегаските са често участник в европейските турнири, а през годините в различните състави на отбора са играли играчи като Фабиен Бартез, Лилиан Тюрам, Патрис Евра, Тиери Анри, Радамел Фалкао, Килиан Мбапе и Димитър Бербатов.

Бонус клубове

Това бе нашият топ 4 на играещите в чуждестранни лиги отбори. Истината е, че има много повече, но по-малки такива клубове. 

  • Нюпорт Каунти и Рексъм - от Уелс, но играят в Англия
  • ФК Андора - от Андора, но играе в Испания 
  • ФК Бусинген - от Германия, но играе в Швейцария
  • Кампионезе - от Италия, но играе в Швейцария 
  • Ванкувър Уайткапс и Монреал - от Канада, но играят в САЩ
Истории

Вторият най-голям футболен успех на България

14 ноем 2023
Истории

Един ден от живота на Б. Михайлов

11 ноем 2023
Класации

Веднъж да искахме да напълним стадиона…

7 ноем 2023
Класации

Топ 10 играчи, които притежават футболни отбори

2 ноем 2023