Всичко за ЕВРО 2024
Световното по футбол в Катар е най-абсурдното нещо
16 ноем 2022|Николай КириловВреме за четене: 4 мин

Световното по футбол в Катар е най-абсурдното нещо

Световното в Катар ще бъде най-скъпият, най-странният и вероятно най-абсурдният футболен турнир някога, а причините са много!

На първо място да проведеш световно в Катар е като да организираш зимна олимпиада в Ямайка. Домакините нямат нищо общо с великата игра и получаването на домакинството повдигна много въпроси.

Другият проблем е, че Мондиалът прекъсва всички други първенства, включително най-важните, а именно тези в Европа. В Северното полукълбо за първи път ще има световно през зимата. Това ще наруши ритъма, подготовката и програмата на всички национални лиги. Първенствата ще трябва да се удължават, а в Англия и Франция дори запратиха под влака здравето на футболистите си и обявиха първите мачове на първенствата си само няколко дни след края на световното.

Няма как да не споменем и ужасът с контузиите. Много играчи се контузиха дни преди старта на Мондиала и всеки футболист трепери до последно. При летните световни първенства мачовете спират поне за 20-30 дни преди турнира и дори даден футболист да се контузи има голям шанс да се възстанови навреме. 

След самото Световно ще има и още по-голям бум на контузии, защото време за почивка за играчите почти няма да има. За многото контузии ще допринесе и ужасно горещото време в Катар и рязката смяна на климата, особено за футболистите играещи в Европа. Дори само часовата разлика ще повлияе негативно. 

Не може да се подмине и потъпкването на човешките права и робския труд за изграждането на цялата инфраструктура - пътища, хотели, стадиони и др. По последни данни загиналите са над 6000 души, а това само показва до къде може да стигне алчността на някои футболни чиновници. 

Колко струва домакинството на Световното първенство

Цените и ограниченията са също голям проблем за феновете. Видяхме цени от 100 долара за една бира, която можеш да пиеш само на обособените за това места. Цена от 200 долара на нощувка във фургон пък звучи като подигравка. Похарчени бяха над 200 млрд. долара за всичко и на фона на икономическата криза по цял свят тази сума изглежда нелепа.

Изобщо цялата тази идея за световно на грешното място в грешното време граничи с безумие и този, който го е измислил трябва много да съжалява…. Пардон той каза, че съжалява и че било грешка, малко късно, но пък си е прибрал няколко милиона по всяка вероятност.

Класации

Най-големите победи на европейски първенства

5 юли 2024
Класации

Всички шампиони на европейски първенства

2 юли 2024
Класации

Голмайстори на европейски първенства

29 юни 2024
Анализи

Топ 10 факти за ЕВРО 2024 в Германия

23 юни 2024