България на Евро 2024, възможно ли е?
22 мар 2023|Антон ИвановВреме за четене: 4 мин

България на Евро 2024, възможно ли е?

Още в началото искам да кажа, че съм наясно с отчайващата ситуация в българския футбол и дори и за миг не съм си помислял, че можем да се класираме без някакво невиждано чудо.

И все пак нека първо разгледаме противниците в групата ни:

Унгария

Унгарците са считани за единия от двата по-сериозни фаворита в групата, като дори бяха в първа урна по време на жребия. Маджарите постигнаха добри резултати в Лигата на нациите и дори достигнаха до победи над Германия и Англия. Въпреки това по време на квалификациите за СП 2022, те останаха на едва 4-то място в групата си. Големите звезди на отбора са Доминик Собослай от РБ Лайпциг и Атила Салай от Фенербахче. Въпреки всичко изброено Унгария далеч не показва кой знае какъв футбол, а по-скоро разчита на отборната игра. Големият проблем идващ с унгарския отбор за нас е, че общо взето ние сме им абонати.

Ранг във ФИФА - 36 Срещу нас: 13 победи, 6 равни и 7 загуби

Сърбия

С отбор включващ Митрович, Влахович, Костич и Милинкович-Савич сърбите няма как да не са другият фаворит в групата. Балканските ни комшии спечелиха първото място в групата си на квалификациите за СП 2022, но на самият Мондиал може да се каже, че бяха едно от големите разочарования и не впечатлиха с почти нищо.

Ранг във ФИФА - 29 Срещу нас: 2 загуби

Литва

Балтийската страна никога не е била известна с кой знае какви футболисти. В момента литовците са на 144 място в класацията на ФИФА. В квалификациите за СП 2022 отново бяхме в една група като си разменихме по 1 победа.

Ранг във ФИФА - 144 Срещу нас: 2 победи и 1 загуба

Черна Гора

Още една балканска страна ще ни прави компания. В последните 15 години 3 пъти сме били в една и съща група в различни квалификации, като винаги са ни били труден противник. Тук трябва да се вметне, че черногорците в последните години поизгубиха доста от класата си. В последните си 4 мача техният отбор има 3 поражения и само едно равенство.

Ранг във ФИФА - 69 Срещу нас: 1 победа, 4 равни и 1 загуба

И на пръв и на втори поглед късметът бе с нас при жребия. Ние сме в група с 5 отбора (т.е. по-малко конкуренция), а самите отбори, които ни правят компания, са по-скоро скромни отколкото изявени фаворити за нещо повече в турнира. За зла участ именно срещу тези отбори резултатите ни са по-скоро плачевни.

България в силна б�алканска група в квалификациите за Евро 2024 - Webcafe.bg

Резултатите в последно време

Откакто Младен Кръстаич застана начело на тима промяната в играта на българските лъвове е видна. Не, че сме се превърнали в Бразилия или Франция изведнъж, просто по време на мачовете на националите се вижда повече желание и дух. В такава група като нашата именно отборната игра може да се окаже решаваща.

Подценяването

В последните години всеки отбор, който се изправяше срещу националите бе наясно, че може да вземе не само 1 точка, но и всички 3 без много напрежение. Това определено ще допринесе за известно подценяване, което реално да е в наша полза. Подобен мач вече имахме със С. Македония, като западните ни съседи се бяха взели за световен шампион само за да бъдат победени с 0:1 насред Скопие.

България на Евро 2024, възможно ли е?

Колкото и тъжно да звучи, шансовете ни за класиране на Евро 2024 са малки. Въпреки това отборът ни към момента е изпълнен с доста нови лица, които са жадни за изява и нещо повече в своята футболна кариера. Да се надяваме, че съдбата ще бъде с нас в този квалификационен цикъл и през лятото на 2024 ще можем за първи път от 20 години да гледаме България на голям футболен форум.

Boy Praying GIFs | Tenor
Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024
Коментари

Промяна, ама друг път

16 мар 2024
Коментари

Съдбовен ден за българския футбол

15 мар 2024