Съперници: Рой Кийн и Патрик Виейра
17 септ 2021|Антон ИвановВреме за четене: 6 мин

Съперници: Рой Кийн и Патрик Виейра

Футболът е игра на съперничество. Люти дербита, тежки сблъсъци и отбори борещи се за всеки възможен трофей. През последните повече от 10 години, Лионел Меси и Кристиано Роналдо са най-емблематичния пример за футболни съперници. Историята обаче помни много подобни сблъсъци и днес ще ви запознаем с един такъв.

През втората половина на 90-те години и началото на 21 век в английската Висша Лига, Манчестър Юнайтед и Арсенал водят ожесточена битка за това, кой отбор е по-добър. Двата гранда си съперничат за всеки трофей в Англия и често мачовете помежду им биват ожесточени, като и двата отбора правят всичко възможно да спечелят. 

Голямата интрига е в средата на терена, където множество пъти един срещу друг се изправят Рой Кийн и Патрик Виейра. Двамата тогава не се харесват, като това е изключително меко казано. Когато излизат един срещу друг острите влизания и тежките сблъсъци са нормата.

Най-запомнящият се момент от тяхното съперничество се случва през 2005 г., когато Арсенал приема Манчестър Юнайтед в тогавашния си дом - Хайбъри.

Минути преди мачът да започне в тунела, който води към игрището, Виейра извиква няколко пъти в ухото на Гари Невил, че няма да му позволи да играе грубо. В същото време капитана на Юнайтед Рой Кийн чува думите на французина и побеснява. Стига се до спречкване между двамата, което е потушено от съдиите на мача и съотборниците на играчите.

Години след като и двамата вече не са активни футболисти отношенията им са далеч по-добри като имат множество интервюта и участия заедно. В автобиографията си Кийн казва, че винаги е мислил, че е по-добър от Виейра, но французина би го ступал с лекота в истинска улична битка.

Тяхното съперничество завършва с общо 12 мача помежду им, в които Рой Кий има 4 победи и 3 гола, Патрик Виейра има 3 победи и 1 гол, а 5 пъти са завършвали наравно.

Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024
Коментари

Промяна, ама друг път

16 мар 2024
Коментари

Съдбовен ден за българския футбол

15 мар 2024