От дебеланко до един от най-добрите
17 апр 2017|Антон ИвановВреме за четене: 5 мин

От дебеланко до един от най-добрите

„Той има вродена способност да вкарва голове. Той е млад, свеж и отношението му към футбола е много добро. Когато има възможност той я грабва!“

- Алън Шиърър за Хари Кейн през 2015 г.

В днешния футболен свят, в който младите звезди биват промотирани възможно най-скоро е трудно да се сетим за футболисти, борили се с всички сили да стигнат до върха. Историята на Хари Кейн обаче е доста различна. Изпълнена с много разочарования и падения, родения в Уоутъмстоу играч се превръща от отхвърлен и ненужен в топ играч от световна класа.

Роден през 1993 г. англичанинът израства в семейство фенове на Тотнъм. Те живеят на 15 минути от стадиона на Шпорите и сякаш още в зародиш му е било писано да играе за Лондонския клуб.

Хари започва кариерата си в местния Риджуей Роувърс, но две години по-късно се присъединява към академията на Арсенал. Като по филмов сценарий обаче, той е освободен от школата, тъй като е смятан за „ малко дебел “ и „ не много атлетичен “. Това обаче не сломява младокът, а напротив. Кейн прави опит да влезе в школата на Тотнъм, но резултатите му не са добри и отново получава отказ. Малко по-късно се завръща в първия си клуб Риджуей Роувърс, като тренира с отбора до 2004 г., когато се присъединява към Уотфорд. В клуба на стършелите изкарва около 2 месеца след като е забелязан от скаути на Тотнъм и е поканен да се присъедини в отбора на мечтите си. Както казах - филмов сценарии.

По това време младият английски футболист сменя няколко пъти своята позиция. Използван е е като офанзивен и дефанзивен халф, но още тогава си личи, че има афинитет към гола. През 2010 г. подписва своя първи професионален договор с Тотнъм и естествено съдбата или шефовете на клубът го изпащат под наем в ниско дивизионния Лейтън Ориент. Кейн се справя отлично и отново бива привикан в Лондон след края на сезона, но не се задържа за дълго.

До 2014 г. Кейн играе под наем последователно в отборите на Милуол, Норич и Лестър. Тогава идва и толкова чакания пробив при мъжете. Тотнъм отново се нуждае от него и прекратява предсрочно договора му за наем. Тук започва и красивата част от историята.

В мач от купата на лигата срещу Хъл Сити, Кейн вкарва първия си гол за Шпорите в добавеното време. Голът изравнява резултата (2-2) и след дузпи Тотнъм печели. На 7 април 2014 записва и първия си старт във Висшата Лига, а само след 59 минути игра и първия си гол в шампионата.

Пет години след първия си гол, Хари Кейн не само е заслужил уважeнието на всички, но и отбеляза общо 164 гола в 252 мача за Тотнъм. Спечели куп индивидуални награди, получи капитанската лента не само на лондонския клуб, а и на страната си. В момента той се оценява на 150 милиона евро и е сочен за един от най-добрите нападатели в света.

Изводът от историята е повече от ясен, но аз искам да подчертая и нещо друго. Не е нужно само желание, нужна е и страст и любов към това, с което се занимаваш, за да успееш.

Истории

Вторият най-голям футболен успех на България

14 ноем 2023
Истории

Един ден от живота на Б. Михайлов

11 ноем 2023
Класации

Веднъж да искахме да напълним стадиона…

7 ноем 2023
Класации

Топ 10 играчи, които притежават футболни отбори

2 ноем 2023