Нов формат в Шампионска Лига от сезон 24/25
25 февр 2022|Антон ИвановВреме за четене: 3 мин

Нов формат в Шампионска Лига от сезон 24/25

Последните големи промени в турнира на богатите бяха направени в началото на  сезон 97/98. Сега изглежда, че ни предстои да видим нещо напълно революционно.

Как ще изглежда новият формат?

Груповата фаза с 32 отбора ще бъде напълно премахната. На нейно място ще има само една лига, в която ще участват 36 отбора като всеки ще изиграе по 10 мача - 5 домакинства и 5 гостувания срещу различни противници.

Първите 8 отбора в лигата автоматично ще се класират за елиминационната фаза. Завършилите между 9-та и 24-та позиция включително пък ще играят баражи от по 2 мача. Победителите от всеки бараж ще продължат в елиминациите.

Подобни промени ще има и в Лига Европа (всеки отбор ще изиграе по 8 мача) и в Лигата на Конференциите (всеки отбор ще изиграе по 6 мача). Все още не е решено, но е възможно участниците и в двата турнира да бъдат по 36.

Участие в надпреварите ще продължи да се печели както до момента - в зависимост от класирането на даден отбор в домашното му първенство.

Едно от новите места в Шампионска Лига ще бъде заето от отбора завършил на 3-то място в първенството, което се намира на пета позиция в ранглистата на УЕФА.

Друго от новите места ще бъде заето чрез увеличаване на квотата за отбори от така наречения “Champions Path” (шампиони на страни, които стигат до основната фаза на турнира през квалификациите).

Последните 2 нови места ще бъдат за добре представили се отбори в Европа от последните 5 години (т.е. по коеф.), които не са се класирали директно за Шампионска Лига, но са стигнали до място даващо право на участие в квалификациите за ШЛ, ЛЕ или ЛК.

Защо се налагат тези промени?

От УЕФА казват, че новият формат ще бъде в полза на националните първенства като класирането на отборите у дома ще е най-важният фактор за участие в ШЛ. По-големият брой квоти пък щял да даде шанс на още няколко отбора да бъдат част от турнира на богатите.

Остават леки съмнения, че цялата идея е продиктувана от желанието на европейските грандове да си основат своя лига,  без УЕФА, в която участват само избрани отбори.

Класации

Най-добрият български футболист

28 февр 2024
Коментари

Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?

20 февр 2024
Класации

Най-успешният футболен треньор?

20 февр 2024
Класации

Кой е най-големият футболен стадион в света?

17 февр 2024