Най-тъжната година за футбола
11 ян 2021|Антон ИвановВреме за четене: 4 мин

Най-тъжната година за футбола

Месеци без футбол, мачове без публика и отменено Европейско са само част от последствията от появата на covid-19 през 2020 г. За наша радост годината отмина и ситуацията с пандемията изглежда, че е все по-близо до своята развръзка. Въпреки това доста неща във футбола се промениха.

През март всички страни в света започнаха да регистрират заразени и не много по-късно футболните първенства бяха прекъснати. Отборите бяха принудени да преустановят тренировки, без да има яснота кога всичко ще се върне по старому. На 17 март бе обявено, че турнирът Копа Америка се отлага за 2021 г., а 3 дни след това същото се случи и с Евро 2020.

Времето без футбол бе тежко не само за феновете, но и за клубовете. Изведнъж бяха спрени източници на финансиране като пари от билети и телевизионни права. Тази загуба на доходи принуди някои отбори да се разделят с високоплатените си футболисти, а от Арсенал даже се лишиха от услугите на своя талисман, служил на клубът цели 27 години.

През май и юни някои първенства бяха подновени, а в други бе обявен за шампион отборът събрал най-много точки до момента на прекъсването. Футболът се завърна, но само по екраните. Стадионите бяха празни, а само виковете на футболистите и треньорите се чуваха. Някои телевизии пък решиха да пускат записи от скандиранията и песните на агитките.

От този момент досега футболът не е спирал, като календарът бе толкова наситен за отборите, че общия брой контузии за годината бе 42% по-висок от предходната 2019 г.

По-малкото приходи за клубовете се отрази и на трансферния пазар. Английските клубове пръснаха рекордно малко пари за трансфери, а гръмките преминавания на суперзвезди от един в друг отбор бяха рядкост.

В началото на есента публиката по някои терени се завърна, но след втората вълна от Covid феновете отново трябваше да се наслаждават на любимците си от вкъщи.

И докато футболът без фенове може и да се преглътне, в края на ноември футболният свят отново бе разтресен, този път от новината за смъртта на Диего Марадона. Загубата на бившия аржентински капитан бе изненадваща и тежка. Един от най-добрите футболисти за всички времена бе изпратен с тъга и умиление от всички футболни запалянковци.

През годината имаше и много интересни и незабравими моменти. Требълът на Байерн Мюнхен, гледането на беларуски футбол, победата на Астън Вила с 8:2 над Ливърпул и други. Също така ограничените приходи на големите отбори дадоха възможност на множество младоци да пробията при мъжете.

Въпреки множеството лоши неща, случили се през 2020 г., футболните фенове останаха верни на своите любими отбори, но годината трудно ще се забрави и със сигурност ще остане като една от най-тъжните в историята.

Коментари

Най-скъпият мач тази година е по-скъп от всякога

27 май 2023
Класации

14 топ играча с изтичащи договори през това лято

26 май 2023
Истории

От Левски до капитанската лента на Байерн Мюнхен

18 май 2023
Класации

Топ 10 най-успешни футболни треньори

12 май 2023