Най-големите спонсорски сделки във футбола
23 февр 2021|Николай ТаневВреме за четене: 4 мин

Най-големите спонсорски сделки във футбола

Спонсорството е в основата на един от най-печелившите бизнеси в света - футболът. Много големи марки се рекламират чрез футболни играчи и отбори, а насреща често стоят огромни суми.

В следващите редове ще разгледаме най-големите спонсорски сделки с футболни отбори от последните години:

ПСЖ

4. ПСЖ и Accor

ПСЖ отказа договор с Fly Emirates за €25 млн. на година и се споразумя с Акор. Френската мултинационална компания за хотелиерство предоставя на тима по €57,8 млн. на година. Не че толкова много им трябват пари, след като собственикът на клуба е един от най-богатите хора в света, но защо пък не щом имат избор.

Барселона

3. Барселона и Rakuten

Въпреки, че до преди години испанците носеха логото на Уницеф безплатно, то в последно време се възползват максимално от популярността си. Техния договор с японската компания за електронна търговия и онлайн търговия на дребно е на стойност €63,6 млн. на година.

Манчестър Юнайтед

1. Манчестър Юнайтед и Chevrolet

Ман Юнайтед e един от клубовете с най-голяма фенска маса и логично има най-добрата спонсорска сделка. Американският автомобилен гигант Шевролет плаща по €80 млн. на година на английския клуб, като договорът им изтича след края на сезон 2020/2021 и нищо чудно да видим нова мега сделка.

Реал Мадрид

1. Реал Мадрид и Fly Emirates

Реал Мадрид е един от многото отбори спонсорирани от арабския авиопревозвач. Кралският клуб дели първото място с червените дяволи, като също получава по €80 млн. на година.

Спонсорските сделки на отборите са впечатляващи, но приходите на футболните първенства са на съвсем друго ниво.

• Висшата лига на Англия, като най-популярното футболно първенство в света, получава астрономичните €1,1 млрд. на година от 440 различни източника.

• На второ място, донякъде изненадващо, е Бундеслигата с 617 сделки, които генерират общо €741 млн. на година.

• Въпреки, че има в “състава си” мастодонтите на европейския футбол Реал Мадрид и Барселона, испанската Ла Лига заема едва 3-то място с €685 млн. приходи на година.

• Четвърто и пето място заемат съответно италианската Серия А с €443 млн. на година и френската Лига 1 с €361 млн на година.

Като сумираме всичко това става ясно, че топ 5 първенствата в Европа заработват колосалните €3,3 млрд. на година от безбройните им спонсорски сделки. Ето така се прави бизнес...

Коментари

Изгряващите треньори в съвременния футбол

18 май 2024
Истории

Как Валери Божинов се разминава с трансфер в Лудогорец

2 май 2024
Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024