Лудите дузпи в МЛС през 90-те (Видео)
14 окт 2022|Антон ИвановВреме за четене: 4 мин

Лудите дузпи в МЛС през 90-те (Видео)

Днес МЛС изглежда като просперираща лига с правила досущ като всички големи европейски първенства.

Не така обаче стоят нещата през 90-те.

По това време футболът все още е далечен и не много интересен спорт за американците. С цел да “американизира” играта ръководството на МЛС експериментира с доста от правилата.

Едно от най-странните неща за янките е това, че мач може да завърши наравно. За тях това е безсмислено, защото в другите им любими спортове подобен вариант не съществува.

Решението за този “проблем” е намерено в нов вид дузпи, до които се стига при равенство в редовното време.

При тях футболистът изпълняващ дузпата стартира с топка в краката на около 32 метра от вратата. Той има 5 секунди да вкара попадение като може да дриблира около вратаря, да го задмине с бягане или да шутира директно.

Вратарят от своя страна може да излезе напред колкото иска при изпълнението на дузпата или да остане на вратата. Aко той извърши нарушение пък се отсъжда нормална дузпа.

Видео

Цялата идея просъществува в периода от 1996 г. до 1999 г.

Положителни страни

При този вид дузпи се използват много повече компоненти от играта на футболистите, както от страна на вратаря така и от страна на играча биещ дузпата.

При нормалните наказателни удари един единствен шут решава всичко.

Така например дори Меси, Де Бройне или Салах да е зад топката тяхната мобилност и умения за дриблиране са напълно ограничени и те няма как да покажат най-силната страна от своята игра. Естествено това не им пречи да вкарват дузпи, но представете си какво биха направили тези играчи при старото американско изпълнение на дузпите.

Лоши страни

Самата идея е напълно непозната за почти всички футболни фенове и подобна “иновация” би била трудна за възприемане от феновете в Европа, където традициите са всичко. 

Друга лоша черта на този вид дузпи е, че често вратарите и футболистите изпълняващи дузпата се сблъскват, което повишава възможността от контузии.

В наши дни МЛС е една от най-привлекателните лиги извън Европа и експериментите отдавна не са сред нейните приоритети.

Класации

Топ 5 най-скъпи стадиони в света

29 септ 2023
Класации

Топ 10 най-добре платени футболисти

23 септ 2023
Коментари

Успехите на БФС при Боби Михайлов

8 септ 2023
Анализи

Колко биха спечелили българските отбори от влизане в групите на ЛЕ и ЛК

30 авг 2023