Кратка история на футболните залози
28 окт 2021|Антон ИвановВреме за четене: 3 мин

Кратка история на футболните залози

Драма, обрати, пари и риск са напълно нормални неща за футболните залози.

Когато става дума за индустрии свързани с футбола хазартният сектор няма как да не бъде споменат. Въпреки че двете вървят ръка за ръка от край време е доста трудно да се каже кога точно тази връзка е започнала.

Смята се, че от момента, в който хазартът е легализиран за първи път през 1960 г. връзката с футбола започва да расте драстично.

Всъщност обаче залагания на футболни срещи датират далеч преди това, като има данни за залози още от 1923 г. Тогава участието е ставало чрез влизане в така наречените пулове (pools), като всеки участник е получавал точки на база познати резултати от 12 мача. Такива пулове има и до днес, но те отдавна не са любимият начин за залози на феновете.

През 60-те години футболният хазарт става легален, но букмейкърите са били принуждавани да направят пунктовете си възможно по-тъмни и неприятни като идеята е била възможно по-малко хора да участват в игрите. 

Това се променя през 80-те, когато пунктовете стават по-приветливи, излъчват срещи на живо и даже предлагат напитки. Популярно правило от този период е, че за да се заложи на футболен мач той трябва да бъде предаван пряко по телевизията.

През 90-те години индустрията официално излиза от сенките, след редица законови промени, както и след като Скай Спорт започва да излъчва множество срещи по телевизията, което означавало много повече възможности за залози.

Малко по малко пунктовете стават все по-привлекателни за посетители като точно преди началото на новият 21-ви век букмейкърите започват да приемат и залози при вече започнал мач.

Бавната промяна продължава, но през първите години на новото хилядолетие всичко се променя с масовото използване на интернет. Нови големи букмейкърски гиганти се появяват и революционират пазара. Въведени са до тогава невиждани възможности за залози. Появяват се игрите за картони, корнери, дузпи и какво ли още не. Всичко това става достъпно за всеки с мобилен телефон и интернет.

В наши дни вече може да се залага на почти всичко свързано с футбола. Логата на букмейкърите са по фланелките на множество отбори, а хазартната им дейност е оценена на милиарди.

Коментари

Изгряващите треньори в съвременния футбол

18 май 2024
Истории

Как Валери Божинов се разминава с трансфер в Лудогорец

2 май 2024
Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024