Краят на Финансовия Феърплей е близо
29 мар 2021|Илиан АнгеловВреме за четене: 5 мин

Краят на Финансовия Феърплей е близо

Алчността за пари в европейския футбол спечели.

  След въвеждането на Финансовия Феърплей (FFP) през 2011 г. УЕФА са на път да отменят правилото през следващите дни или седмици. FFP е страхотна идея, но беше ясно, че работи само при по-малките клубове. Докато те биват наказвани за прекалени харчове, Манчестър Сити бяха наказани с лишаване от участие в Европейските клубни турнири, което впоследствие обжалваха и наказанието беше отменено. Други клубове пък просто намират вратички в закона и го заобикалят. 

Какво следва? Какви правила ще трябва да спазва европейският клуб по отношение на разходите? 

  Новата система от правила ще бъде обсъдена с клубовете. Идеята е всеки клуб да бъде съветван, преди да похарчи големи суми на трансферния пазар. „Да се харчи колкото трябва, без да се прахосва.“ - Това е новата идея на хората, отговарящи за това в УЕФА. Тоест ако мениджърският и адвокатски екипи са достатъчно добри да убедят хората в УЕФА, че наистина се нуждаете от този играч и че наистина имате нужда от него дори и на тази цена, ще получите одобрение. Равенството и многообразието ще бъдат само мит в европейския футбол. С всяко решение УЕФА помага на големите и богати клубове от най-добрите лиги в Европа да станат по-големи и по-богати и дават по-малко възможност за разширяване на географията и конкурентоспособността на турнирите.

Таван на заплатите.

  Тавана на заплатите се използва в MLS, китайската лига и други лиги по света. Това кара клубовете да инвестират в своите академии и в млади играчи, вместо да купуват и плащат големи заплати на звезди. Но кой и как ще реши каква да е сумата? Как ще бъде внедрен в топ лигите? Как ще се нагодят финансовите гиганти Манчестър Сити, ПСЖ, Манчестър Юнайтед, Барселона и т.н.? Само времето ще отговори на тези въпроси. А това изглежда като единственото правило, което може да спре поголовните харчове на богатите в европейския футбол.

Прочети статията на английски в блога на автора Sport Shreds.

Коментари

Успехите на БФС при Боби Михайлов

8 септ 2023
Анализи

Колко биха спечелили българските отбори от влизане в групите на ЛЕ и ЛК

30 авг 2023
Класации

Топ 3 най-велики европейски победи на Лудогорец

23 авг 2023
Класации

Топ 3 най-велики европейски победи на Левски

22 авг 2023