Доминацията на Лудогорец е близо до своя край
2 мар 2023|Антон ИвановВреме за четене: 5 мин

Доминацията на Лудогорец е близо до своя край

Да се твърди, че шампионската серия на отбор спечелил 11 поредни титли скоро може да приключи, изглежда колкото дръзко толкова и логично!

След като през 2011 г. за първи път взе участие в Първа лига, Лудогорец неизменно е шампион на България. Родният футбол не бе виждал такава доминация от периода 1953-1962 г., когато ЦСКА печели 9 шампионски титли поред.

Освен най-силният отбор на терена, разградчани са и най-богатият отбор в страната, а базата на клуба е сред най-добрите дори и на Балканите.

Предвид всичко това е трудно да видим как доминацията на Лудогорец може да приключи, но има няколко фактора, които говорят, че именно това ще се случи в най-скоро време.

Конкуренцията

Тя почти липсваше! Само в 5 от последните 11 сезона Лудогорец е завършвал с по-малко от 5 точки разлика пред втория. Тук трябва да се вземе в предвид, че разградчани често доиграват сезоните, а в основните им фази те играят в Европа и нашият шампионат е смятан за турнир с по-малка важност.

Самата конкуренция през тези години се лашкаше от много близо до детрониране на орлите до абсолютно отсъствие. Литекс бе де факто заличен от големия футбол, ЦСКА изпадна, после се върна и какво ли още не. Левски бе единствената конкуренция в различни периоди, но сините към момента също преживяват финансов колапс и са крепени единствено от любовта на феновете.

Това положение обаче сякаш е на път да се преобърне! ЦСКА и към момента е водач в класирането, като червените даже зимуваха на върха, което от доста време не се е случвало. Клубът успя да се споразумее с държавата за стадион Българска армия, а реконструкцията му или изцяло ново съоръжение ще даде допълнителен тласък в развитието на армейците.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Български стадиони, които никога не видяхме

В противоположния лагер на Герена нещата може да изглеждат доста по-сложни, но по всичко личи, че синя България е обединена и начело на клуба са хора обичащи го до мозъка на костите си. При нов собственик и малко подкрепления в състава, Левски със сигурност ще дръпне напред значително, като основите за това са налице.

Историята

Друг фактор, който може да застраши доминацията на Лудогорец е самата поредица от титли. В момента клубът е на пета позиция в Европа по най-много поредни спечелени титли в историята, като водачът е Сконто Рига с 14.

В историята на футбола многократно се е случвало отбор достигащ до толкова поредни титли впоследствие да капитулира и да сдаде шампионския трон.

Последните подобни примери са Селтик в Шотландия, Залцбург в Австрия и Ювентус в Италия.

Самият Лудогорец

Последният фактор, който предрича края на поредицата от титли на Лудогорец е самият отбор. След раздялата с няколко от големите лидери на състава, поредица от не много успешни трансфери и смяна на треньори, представянето на разградчани на терена значително спадна.

Доказателство са отпадането от Лигата на Конференциите от деветия отбор в класирането на Белгия и определено доста изпуснатите точки в Първа лига.

Кога ще дойде краят?

Поредицата може да приключи още този сезон, но подобен сценарии е много зависим и от представянето на ЦСКА. Историята показва, че в Първа лига Лудогорец играе по-силно през пролетта, а след отпадането в Европа именно спечелването на българския шампионат ще бъде цел номер 1.

Така или иначе няма нищо вечно в този живот, а що се отнася до края на шампионската поредица на Лудогорец изброените фактори все повече ще натежават в полза на идеята, че родният шампионат ще има нов шампион.

Класации

Най-добрият български футболист

28 февр 2024
Коментари

Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?

20 февр 2024
Класации

Най-успешният футболен треньор?

20 февр 2024
Класации

Кой е най-големият футболен стадион в света?

17 февр 2024