Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?
20 февр 2024|Стоян СтояновВреме за четене: 6 мин

Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?

В стратегически ход, който изненада цялата футболна общественост, съвсем наскоро Манчестър Юнайтед успешно назначиха Омар Берада, бившият главен оперативен директор на Манчестър Сити Футбол Груп, като техен нов изпълнителен директор.

В настоящия текст съм се опитал да събера причините, които го правят идеален кандидат за роля, която свързва комерсиалната част с футболната и е в основата на успехите и на терена.

КРАТКА БИОГРАФИЯ:

Той се присъединява към Манчестър Сити през 2011 г. и служи като ръководител на международно бизнес развитие, директор на продажбите и партньорствата, след което става старши вицепрезидент и маркетинг директор на групата, преди да стане главен оперативен директор на клуба през 2016 г.

През 2020 г. той е повишен във висока длъжност за City Football Group.

Както и много други висши служители в Сити, включително мениджъра Пеп Гуардиола, Берада прекарва няколко години на работа в Барселона по време на много успешен период за клуба, а заеманите му длъжности там са мениджър на медийното бизнес развитие, както и директор на спонсорствата.

Ман. Сити
ВЛИЯНИЕТО НА БЕРАДА В МАНЧЕСТЪР СИТИ

През четиригодишния си мандат като главен оперативен директор на Сити, Берада проявява изключителната си способност да управлява клуба. Неговите усилия са от съществено значение за подобряване на представянето на Сити на футболния терен, осигуряване на високопрофилни цели и преобразуване на имиджа на клуба на трансферния пазар. Тези постижения водят до заслуженото му повишение във финансов директор на City Football Group, като журналисти близки до отбора твърдят дори, че той е дългосрочно подготвян да поеме ролята на Чики Бегиристайн.

СТРАТЕГИЧЕСКАТА ВИЗИЯ И ФИНАНСОВАТА ПРОЗОРЛИВОСТ НА БЕРАДА В ТРАНСФЕРИТЕ НА МАНЧЕСТЪР СИТИ СА НАЙ-ДОБРЕ ИЗРАЗЕНИ В СЛЕДНИТЕ РЕШЕНИЯ:

Той има решаваща роля в решението да не купят Хари Магуайър, поради притеснения за разходите по сделката и вместо това да изчакат една година и да вземат Рубен Диаш като заместник на Венсан Компани.

Демонстрира добра преценка, като не преследва подписа на Жоржиньо, считайки, че играчът не отговаря напълно на нуждите на Сити, а вместо това изчаква Родри като трансфер за следващата година.

Има голяма заслуга за високопрофилното придобиване на услугите на Ерлинг Холанд, като показва способността си да осигурява ключови цели.

Негово е и решението да не подпишат с Алексис Санчес, основно поради изискванията му за заплата и по този начин показва своята ангажираност към финансовата устойчивост на клуба.

РОЛЯ И ОТГОВОРНОСТИ В МАНЧЕСТЪР СИТИ

Като ключов стратегически планиращ за Манчестър Сити, Берада работи тясно с Чики Бегиристайн. Неговите отговорности се простират през различни сфери на дългосрочно планиране, включително прогнозиране на напускането на играчи, бюджетиране за растеж на приходите и надзор на значителните капиталови разходи, като развитие на стадиона, според Manchester Evening News.

Той е решаваща фигура в решението да се назначи Пеп Гуардиола за мениджър на отбора. Съвместно с Чики, Берада гарантира, че планирането на разходите на отбора е в съответствие с бюджета на клуба, като поддържа баланс между трансферите и заплатите.

Неговият надзор гарантира спазването на финансовите стратегии и правилните процеси при оферти за трансфери и заплати.

Ман. Ю.
ОЧАКВАНИЯ ЗА РОЛЯТА МУ В МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Присъствието на Берада в Манчестър Юнайтед дава началото на промяна в подхода на клуба към футболните операции, особено на трансферния пазар.

Неговият опит демонстрира движение към по-стратегически и финансово прозорливи решения. Например, под неговото ръководство е малко вероятно, Юнайтед да одобри разходите от 85 милиона за Антони или сходна сума за Каземиро. Очакванията са за по-добре планиран и изчислен подход към бъдещите цели.

Неговият обширен опит не само във футболните въпроси, но и в бизнес аспектите на управлението на клуба го прави изключително ценен актив за Манчестър Юнайтед. С Берада на ръководна роля, клубът може да очаква по-стратегически и финансово здравословен подход към трансферите и общите футболни въпроси.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Взема се футболно ориентиран заместник на Ед Уудуърд и Ричард Арнолд, но не само, че не е назначен на база приятелството си с някой, а е директно откраднат от доминиращите последните години отбори. По време на изпълнението на длъжностите му, той многократно се е доказал като човек, когото всеки би искал на своя страна. Най-вероятно в Сити са отказали да го повишат до главен изпълнителен директор и малко или много са преградили развитието му нагоре, което е довело до това да не може да каже не на Сър Джим и ИНЕОС. 

Естествено, това е само предположение, едно от многото, другото е по-мрачно - може би знае 1-2 неща за нарушенията в Сити и очаква покрива да се стовари върху най-високостоящите. Което и да е, ползите за клуба би трябвало да са ясно видими още с встъпването му. Все още не е е ясно кога ще започне, а много журналисти обясниха, че целта на ИНЕОС е възможно най-скоро след официализирането на сделката да му се даде контрола.

Като фен на Манчестър Юнайтед съм.. обнадежден. От начина на случване, от СV-то на човека, от хората, които ще влязат в борда да го подкрепят. Дано не е напразна надеждата и това да е първата крачка към върха.

Ман. Ю

Статията е оригинално публикувана като пост в групата Red Devils Bulgaria, част от официалния фенклуб на Манчестър Юнайтед в България.

Информацията е събрана и анализирана от източници като The Athletic, BBC, MEN, както и публикации в X (Twitter).

Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024
Коментари

Промяна, ама друг път

16 мар 2024
Коментари

Съдбовен ден за българския футбол

15 мар 2024