Кой е най-големият футболен стадион в света?
17 февр 2024|Калоян МитевВреме за четене: 4 мин

Кой е най-големият футболен стадион в света?

За да отговорим на този въпрос е добре първо да избистрим критериите за големина. Един стадион може да е огромен по площ, но не е задължително да има голям капацитет. Поради тази причина за най-голям стадион се смята този, който може да побере най-много публика.

Ако сте съгласни, то стадион Рунградо дори не оставя шанс на другите претенденти за първото място.

Националният стадион на Северна Корея е с капацитет от 150 000 места. Съоръжението се използва главно за срещи на националния отбор по футбол на страната и за почти нищо друго.

Най-големият стадион Рунградо

Последният футболен мач, игран на този стадион е бил между отборите на Северна Корея и Ливан, но пред едва 40 000 зрители по трибуните. Звучи малко спрямо капацитета, но всъщност в повечето срещи до Рунградо стигат не повече от 1000 души.

Кой е предишният най-голям стадион?

През 1950 година, Маракана е избран и построен специално за да посрещне световните финалисти - Бразилия и Уругвай. Това е мачът с най-много фенове събрани на едно място в историята, като близо 200 000 души са имали честта да гледат срещата на живо.

ВИЖ ОЩЕ: Топ 5 най-скъпи стадиони в света

Почти веднага след финала стадионът претърпява промени, поради големите проблеми свързани с безопасността на феновете. Така в днешно време Маракана е с едва 73 139 седящи места и дори не попада в топ 20 на класацията за най-голям футболен стадион.

Кои стадиони се доближават до Рунградо?

Като изключим това грандоманско недоразумение събиращо прах в Пхенян, вторият най-голям стадион в света е Мелбърн Граунд с капацитет 100 024 седящи места. Това съоръжение приема множество спортове, но и други събития като концерти и светлинни шоута.

Според мен няма как да пропуснем да споменем - най-големият стадион използван за мачове всяка седмица - Камп Ноу.

В момента домът на Барселона е с внушителните 99 354 седящи, но след края на дългоочаквания му ремонт ще побира цели 105 000 привърженици.

Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024
Коментари

Промяна, ама друг път

16 мар 2024
Коментари

Съдбовен ден за българския футбол

15 мар 2024