Всичко за ЕВРО 2024
Килиан Мбапе и пътят до величието
19 юли 2018|Антон ИвановВреме за четене: 5 мин

Килиан Мбапе и пътят до величието

На 19 години, Килиан Мбапе е много повече от просто талантлив млад футболист, той е световна звезда напираща да заеме трона на най-добърия футболист на планетата.

С общо 4 трофея във Франция, Световна Купа, множество индивидуални награди и рекорди, той е смятан за бъдещето на футбола и неслучайно е сравняван даже с великия Пеле.

Вроден талант, изключително трудолюбие и забележителна скромност са качествата, които са били присъщи за онези футболисти, които биват запомнени завинаги.

„Първият път, в който го тренирах, беше само на шест години и още тогава си личеше, че той е различен от останалите деца.“ - казва първият треньор на Мбапе за него.

Още в началото на своята кариера, футболистът, роден в предградията на Париж, показва техника и визия за играта, която е извън неговата възрастова група, като често пъти играе с деца по-големи от него.

В наши дни той изглежда като завършен футболист, на когото може да се разчита, въпреки крехката си възраст. Бързината му отвява противниците, които често изглеждат сякаш са спрели на едно място. Играта на Килиан с топка е внушителна, а като добавим и физиката му, спокойно може да се затвърди мнението, че той е страшилище и за най-добрите защитници.

Точно преди началото на Световното първенство за 2018, Мбапе обявява, че всички пари, които получи за мондиала, ще отидат за благотворителност. Играчът е патрон на „Priers de Cordees“ – сдружение, което подпомага организирането на спортни дейности с участието на деца в неравностойно положение. Ето какво казва управителят на асоциацията за него:

„Когато графикът му позволява, обича да идва при нас. Той е много добър с децата и винаги намира правилнинте думи за да ги мотивира.“

Месец по-късно, сумата, дарена от Мбапе се равнява на 500 000 долара или около 835 000 лева. Младеж за пример, не мислите ли?

Няма съмнение, че французинът работи сериозно и върху своето представяне на терена. Дебютира в професионалния футбол през 2015-та година за отбора на Монако, когато е само на 16 години. През следващия сезон - 2016/2017г, той изигра 44 мача (2633 минути) за монегаските, като отбеляза 26 гола и асистира за още 14. През изминалата кампания, вече част от ПСЖ, Мбапе взе участие в 46 двубоя (3554 минути), отново вкара повче от двадесет гола (21) и направи 16 асистенции. Трябва да се отбележи, че той имаше не леката задача да дели възможности с други двама голови хищници, а именно Неймар и Кавани. Към всико това, трябва да споменем и впечатляващите 7 мача като титуляр на Световно първенство в Русия, в които отбеляза четири гола, един от които на финала.

Дали наистина Килиан Мбапе ще бъде новият най-добър футболист на Планетата, ще разберем скоро. Той има още много какво да подобри в играта си, но е сигурно, че неговите личностни качества и талант го водят по правилния път.

Fashion Days
Обобщения

Стадионите на ЕВРО 2024

14 юни 2024
Класации

Топ 10 факти за европейските първенства

31 май 2024
Истории

ЦСКА, камъни и един здрав автобус

30 май 2024
Коментари

Изгряващите треньори в съвременния футбол

18 май 2024