Казанската афера - лъжата, която взриви БГ футбола
7 окт 2022|Антон ИвановВреме за четене: 5 мин

Казанската афера - лъжата, която взриви БГ футбола

Това е един от малкото случаи, в които футболна новина от България стига до първите страници на световните медии!

На 20 септември 2009 г. часове преди Вечното дерби в централата на Левски е получен факс. В него се казва, че Рубин (Казан) иска да привлече четирима от най-добрите играчи на Левски с многомилионна оферта. Уловката е в това, че руският клуб иска всичко да се случи моментално уж, за да може да регистрира играчите за мача им от Шампионска лига срещу Интер на 29 септември.

Ръководството на сините е в шок от ситуацията.

Месец по-рано Левски е отстранен от турнира на богатите след плейоф с Дебрецен и въпреки участието в групите на Лига Европа се носи слух за финансов колапс в клуба.

Тогавашният собственик Тодор Батков решава да задвижи трансфера и качва Дарко Тасевски, Живко Миланов, Зе Соарес и Юсуф Рабех на самолет за Москва. Заедно с тях пътува и известният по това време футболен агент Николай Жейнов.

По разкази на Тасевски след като групата пристига е посрещната от мъже облечени в черно и каращи скъпи черни коли. Като на екшън филм  “шофьорите” карали бясно из руската столица, като дори не спирали на червени светофари.

На другия ден жена с джип ги взела от хотела им и започнала да ги разкарва отново из Москва с идеята да намерят лаборатория, за да направят изследвания на футболистите.

Всичко това се случва, докато в България по това време се играе дербито Левски и ЦСКА.

Впоследствие групата разбира, че в Рубин никой не е чувал за тях и според руския клуб оферта никога не е имало.

На терена в София ЦСКА побеждава с 2:0.

Измамата става факт и българските медии гръмват със заглавие “Казанската афера”.

Общественият интерес към историята е небивал. Сините фенове са бесни и прокуратурата се самосезира.

Тодор Батков обвинява собствениците на ЦСКА за случилото се, но се появява информация, в която синият бос може да е замесен в схема за черно тото.

Николай Жейнов (агентът пътувал с играчите) в едно интервю твърди: “Бях въвлечен в цялата ситуация. До казанската афера се стигна заради непрофесионализъм на ръководството. Казаха: „Внимавай да не развалиш сделка на големи руски генерали!“.

Замесено е името и на арменец участвал в уговорени мачове, който се познавал и с Тодор Батков и със собствениците на ЦСКА.

Какво обикновено в България, в крайна сметка няма виновни, няма и разкрития, а прокуратурата прекратява делото през 2018 г. с довод, че няма достатъчно информация.

Коментари

Изгряващите треньори в съвременния футбол

18 май 2024
Истории

Как Валери Божинов се разминава с трансфер в Лудогорец

2 май 2024
Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024