Катарските закони, за които трябва да внимават феновете
19 ноем 2022|Антон ИвановВреме за четене: 4 мин

Катарските закони, за които трябва да внимават феновете

Oще в момента, когато Катарската държава бе избрана за домакин на Световното първенство беше ясно, че това издание на Мондиала ще бъде по-различно от предишните.

Освен, че ще се състои през зимата, този път най-големият футболен форум ще се проведе в доста по-консервативна страна, в която има закони, които за голяма част от футболната общност ще бъдат непознати.

Входна такса

Катар очаква около един милион посетители около Световното първенство. Поради тази причина в страната няма да бъдат допускани хора без така наречения “Hayya” пропуск.

Този документ се издава от катарската държавна администрация и заедно с билет за мач от турнира служи за потвърждение на право на визита в страната.

Всеки, който има подобен пропуск може да покани до трима придружителя, но те ще трябва да платят такса от 140 евро на човек.

Алкохол и наркотици

Алкохолът в страната е строго забранен особено за чужденци. Местните жители могат да купуват спиртни напитки само със специално разрешение от няколко държавно контролирани магазина. Туристите не могат да внасят в страната алкохол, но 30-те хотела и ресторанта, които ще обслужват футболните фенове ще могат да го сервират. 

По стадионите алкохол няма да се продава като два дни преди старта на Световното бе обявено, че спиртни напитки няма да се предлагат и във фенските зони около съоръженията.

Confused GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Наркотиците са напълно забранени, като посолствата на някои държави предупредиха пристигащите фенове, че вкарването на наркотични вещества може да им донесе депортиране или даже затвор.

Интересно е да се отбележи, че същото се отнася и за внасянето на свинско и порнографски материали или пособия. (хаха)

Секс, полове

Футболните фенове от женски пол е нужно да се обличат по начин, по който тялото им е скрито от раменете до колената, особено на публични места.

Извънбрачният секс в страната е забранен и изневери с местни могат да доведат до строги наказания.

Масови LGBTQ+ прояви са забранени, но емблематичният за общността флаг с дъга може да се развява по стадионите.

Ковид

Всеки пристигащ в катарската държава ще трябва да има негативен PCR тест от последните 24 до 48 часа, а посетители без ваксини ще трябва да носят маски на публични места в първите 10 дни от престоя им.

Класации

Най-добрият български футболист

28 февр 2024
Коментари

Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?

20 февр 2024
Класации

Най-успешният футболен треньор?

20 февр 2024
Класации

Кой е най-големият футболен стадион в света?

17 февр 2024