Какво ще стане с Челси?
12 мар 2022|Антон ИвановВреме за четене: 4 мин

Какво ще стане с Челси?

След санкциите наложени на Роман Абрамович от британското правителство съдбата на сините от Лондон изглежда мъглива и неясна.

Какви точно са санкциите?

Собственикът на Челси бе един от многото руски граждани засегнати от натиска, който Европа налага на Русия заради войната в Украйна. Абрамович е със замразено имущество и финанси, което директно рефлектира върху лондонския клуб, който той притежава.

Причините за санкциите са многото връзки на Абрамович с президента на Руската федерация Владимир Путин. Други наказания, които получи руснакът включват невъзможност за транзакции между него и други бизнеси или хора, както и забрана за пътуване до Великобритания.

Банкрут

Откакто Абрамович стана собственик на Челси, клубът се превърна в един от най-богатите отбори не само във Висшата Лига, но и в Европа.

Сега обаче на Челси се забранява да продава билети, фен артикули и да се правят сделки с играчи. Това може да бъде пагубно за футболен клуб, който плаща около 6 милиона евро за заплати седмично. Част от играчите пък обявиха, че биха играли без пари до смяната на собствеността.

Притежателите на клубни карти все още ще имат достъп до мачовете на Челси, като собствениците на такива карти са около 28 000, а капацитета на Стамфорд Бридж е 42 000 места.

Редуцирането на финансите на клуба изглежда, че ще бъде сериозно поне за даден период от време и възможността за банкрут съществува, но е малка.

Продажба

Абрамович иска да продаде клуба и правителството вече даде зелена светлина за това, но неизвестните остават.

Списъкът с кандидати за покупка на отбора е голям и включва имена като Ник Кенди (предприемач), Томас Рикетс (финансист) и Мухсин Байрак (инвеститор).

Целият клуб е оценен на 2.5 милиарда долара, а самият отбор на около 950 милиона долара.

Челси е абсолютен успех като бизнес, като в ерата Абрамович сините спечелиха цели 18 трофея, сред които Висшата Лига и Шампионска Лига.

Зад клуба стоят милиони фенове и е много вероятно фенската маса на сините да окаже достатъчно силен натиск над институциите, за да може клубът да оцелее чрез продажба.

Все още не е ясно как ще повлияят всички събития на резултатите на отбора, но в интервю Томас Тухел каза:

“Стига да имаме екипи и автобус, ние ще се борим колкото можем във всеки мач”.

Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024
Коментари

Промяна, ама друг път

16 мар 2024
Коментари

Съдбовен ден за българския футбол

15 мар 2024