Какво представлява новата полуавтоматична система за засади
16 септ 2022|Антон ИвановВреме за четене: 3 мин

Какво представлява новата полуавтоматична система за засади

Всички знаем, че VAR плюс спорна засада е равно на губене на време и спекулации за грешни отсъждания. Е, краят на подобни ситуации е много по-близо!

Тази седмица ръководството на Висшата Лига обяви, че от другия сезон ще се въведе полуавтоматичната система за засада. Така се очаква да се намали времето за съдийски решения, а също така да се подобри и тяхната точност.

Как обаче работи самата система?

Всеки стадион с подобна система за засади има около 10-12 специални камери, които са разположени под покрива на даденото съоръжение.

Всяка от камерите следи топката и по 29 точки от тялото на всеки играч, като предава информация за тяхното разположение по 50 пъти в секунда. Така се калкулира къде точно се намират футболистите и къде се разиграва топката на терена.

С помощта на изкуствен интелект и система за обработка на изображения в реално време с данните от камерите се възпроизвеждат анимирани видеа и картини, които се ползват от съдиите за вземане на решение. В изображенията има линия на засадата в момента на подаването, а ситуацията се валидира от екипа на VAR. След това решението се предава на съдиите на терена по аудио слушалки.

Веднъж валидирано и взето решение, същите анимирани видеа и картини се предават на живо по телевизията и на екраните монтирани на стадиона.

*По време на световното в Катар ще има допълнителна технология вградена в топката, която ще предава информация за момента на подаването 500 пъти в секунда.

Кой взима реално решението?

Председателят на съдиите към ФИФА пък опроверга много скептици в едно свое интервю казвайки: 

“За да прекратя някои спекулации, искам да кажа: Това е инструмент, който е в помощ на съдиите, за да може те да бъдат по-бързи и точни при вземането на решение. Този инструмент обаче не е крайна инстанция, съдиите имат последната дума и те носят отговорността за всяко решение.” - Пиерлуиджи Колина

Резултатите

Системата вече успешно се използва през февруари по време на Световното клубно първенство и в първите два кръга на Шампионска лига от този сезон.

Нововъведението даже и влезе в употреба, като първият мач, в който то се използва бе при засада в срещата между Динамо Загреб и Челси.

Новата система за засади в действие (Динамо Загреб - Челси)

За краткия си живот новата технология изглежда, че върши добра работа, като се очаква още няколко от големите футболни лиги да започнат да я използват. 

Най-хубавото обаче е връщането на бързото вземане на решения, което в последните години бе основната причина VAR системата да бъде толкова критикувана.

Истории

Вторият най-голям футболен успех на България

14 ноем 2023
Истории

Един ден от живота на Б. Михайлов

11 ноем 2023
Класации

Веднъж да искахме да напълним стадиона…

7 ноем 2023
Класации

Топ 10 играчи, които притежават футболни отбори

2 ноем 2023