Какво е Лигата на Конференциите и как ще промени европейският футбол
19 мар 2021|Антон ИвановВреме за четене: 6 мин

Какво е Лигата на Конференциите и как ще промени европейският футбол

В днешно време, ние футболните фенове, се наслаждаваме на изобилие от футболни срещи и турнири. Уикендите ни са заети от шампионатите, в които участва любимият ни отбор, а през седмицата се радваме на европейски футбол или мачове за купата. Тук идва и въпросът - това достатъчно ли е? Е, очевидно от УЕФА смятат, че не е.

През 2019 г. бе обявено, че нов европейски турнир ще бъде добавен към футболния календар. Първото издание на турнира ще бъде през идващия нов сезон 2021/2022, като ще включва 32 отбора от цяла Европа. Лигата на Конференциите ще бъде третият по важност футболен турнир на стария континент след Шампионска Лига и Лига Европа.

Да, знам какво си мислите - ние и сега не можем да гледаме всички мачове, защо ни е още един турнир? Тук идва и голямата разлика - това ще бъде надпревара за отборите от по-слабите първенства на Европа.

Според ранглистата на УЕФА, шампионати класирани:

  • от 1 до 5 място ще имат право на 1 участник
  • от 6 до 15 място: 2 участника
  • от 16 до 50 място: 3 участника
  • от 51 до 55 място: 2 участника

* Лихтенщайн по изключение ще има право само на 1 участник.

България в момента е на 27-мо място и това означава, че ще има право на 3 участника.

Форматът ще бъде следният: в началото групова фаза (8 групи по 4 отбора) и след това елиминации с реванши, а финалът ще бъде решен в 1 среща. Основните отбори, които ще участват ще бъдат носителите на купи и класиралите се на 2-ро, 3-то или 4-то място в местния шампионат, както и отпадналите от Шампионска Лига и Лига Европа отбори.

Какво ще стане с Шампионска Лига и Лига Европа?

Промените ще бъдат дребни, но доста важни. Отборите, които отпаднат по време на квалификациите за турнирите ще могат да продължат участието си в Лигата на Конференциите. Всеки завършил на 3-то място в групата си отбор от ШЛ ще се класира за ЛЕ, както си беше досега, но всеки завършил на 3-то място в групата си от ЛЕ ще се класира за новия турнир. Това означава, че вероятността да има мач между Арсенал и Локомотив Пловдив например е доста голяма. Освен това броят на отборите в ЛЕ ще бъде редуциран до 32, като ще има 8 групи с по 4 отбора, така трите турнира на УЕФА ще имат една и съща структура.

Защо съм въодушевен и нетърпелив да видя този турнир?

Отдавна всички знаем, че ШЛ е мираж за отбори с по-малки или средни бюджети. Да, от време на време се пръква по някой отбор изненада, но времената, в които отбори като Порто или Цървена Звезда могат да спечелят ушатата купа са минало. Тази надпревара с милиони и милиарди обрича малките европейски отбори на години без европейска слава.

Новият турнир ще донесе повече пари за участниците в него, както и признание и популярност за местните първенства. Лигата на Конференциите ще бъде сцена, на която най-после позабравени, но легендарни отбори отново ще премерят сили, а феновете им ще могат отново да помечтаят за европейски трофеи.

Истории

Вторият най-голям футболен успех на България

14 ноем 2023
Истории

Един ден от живота на Б. Михайлов

11 ноем 2023
Класации

Веднъж да искахме да напълним стадиона…

7 ноем 2023
Класации

Топ 10 играчи, които притежават футболни отбори

2 ноем 2023