Какво е Боксинг дей?
26 дек 2023|Антон ИвановВреме за четене: 3 мин

Какво е Боксинг дей?

Днес отново ще можем да се насладим на една от най-любимите футболни традиции!

Както всяка година английските клубове няма да почиват покрай празниците, а вместо това ще излязат на терена за поредните битки от шампионатите, в които участват.

По този повод решихме да ви запознаем по-отблизо с историята на този вълнуващ за запалянковците футболен период.

Защо се казва Боксинг дей?

Името идва от традициите на богатите английски семейства, които опаковали кутии с подаръци за своите прислужници в деня след Коледа. Прислужниците всъщност не запазвали подаръците за себе си, а ги подарявали на семействата си. Въпреки, че в началото традицията била богатите да помагат на бедните, днес деня освен с футбол тя се свързва и със следколедното пазаруване във Великобритания.

Защо Боксинг дей се отбелязва с футбол?

В миналото често се случвало за британски отбори да играят мачове точно в деня на Коледа. Естествено това не било по вкуса на всички и често имало спорове и отлагания.

Това се променило през 50-те години, когато 25-ти декември бил обявен за ден, който е посветен единствено и изцяло на семейството.

Последните мачове изиграни точно на Коледа датират от 1965 г., когато Блекбърн побеждава Блекпул у дома, а в друга среща Рѐксъм губи от Ковънтри с 5 на 3.

Има ли подобна традиция другаде?

Краткият отговор е не, но има и изключения. Тази година например точно на 26-ти ще има фуболни срещи не само от Великобритания, но и от Белгия и Италия. Всъщност много европейски федерации са поглеждали към идеята за футболни мачове около Коледа.

Най-сериозния опит в тази насока направи Серия А през сезон 18/19 когато бе изигран пълен кръг в периода 26-28-ми декември. Експериментът се провали като много по-малко фенове от по принцип присъстваха по стадионите, а в добавка имаше и слаб интерес от телевизионните зрители. Три месеца по-късно от италианската федерация обявиха, че връщат двуседмичната почивка покрай Коледните празници в календара на шампионата.

За или против

Каквото и да си говорим футбол около празниците има своите плюсове и минуси. В продължение на много години за Боксинг дей се говори като за маркетингов трик, с който английската футболна лига печели огромно количество пари за сметка на футболистите и тяхната почивка.

От другата гледна точка, това е един от моментите, за който всички футболни запалянковци тръпнат най-много, а в комбинация с  празничната еуфория футболните мачове по това време изглеждат наистина магични.

Тук може да видите всички мачове от "Боксинг дей" и по коя телевизия ще ги дават.

Класации

Най-добрият български футболист

28 февр 2024
Коментари

Кой е Омар Берада и защо е толкова високо ценен?

20 февр 2024
Класации

Най-успешният футболен треньор?

20 февр 2024
Класации

Кой е най-големият футболен стадион в света?

17 февр 2024