Как Давид де Хеа се превърна в легенда на Юнайтед
7 апр 2023|Николай КириловВреме за четене: 4 мин

Как Давид де Хеа се превърна в легенда на Юнайтед

Сър Алекс Фъргюсън бе начело на Юнайтед 1312 мача, като от тях е пропуснал едва 3. Първият заради сватбата на сина си, вторият заради погребението на съпругата на брат му и третият за да наблюдава на живо нашумелия вратар на Атлетико Мадрид - Давид де Хеа.

Испанският младеж бе привлечен през 2011 г. като заместник на легендарния Едвин ван дер Сар. Още през 2008 г., когато Ван дер Сар е на 38 години, една достолепна възраст дори за вратар, сър Алекс е наясно, че ще трябва да му намери достоен заместник.

Точно заради това легендарният шотландец отиде лично и на място да види изявите на Де Хеа срещу Валенсия през 2008 г. В срещата стражът показва хладнокръвие, стабилност и невероятен рефлекс. Според Ерик Стийл, помощник в Юнайтед през периода 2008 - 2013 г., който придружава мениджъра на Юнайтед в Испания, още до 65-тата минута на мача Фъргюсън е убеден, че именно Де Хеа е точният човек.

Така през 2011 г., срещу 25 милиона паунда, испанският вратар се присъедини към английския гранд, едва на 20 години. Началото за него бе много трудно, като всяко подобно нещо в живота. Давид правеше елементарни грешки, въпреки че пред него играеха исполините Рио Фърдинанд и Неманя Видич. Въпреки че бе неуверен при центрирания и нестабилен при удари от средна и далечна дистанция, талантът и рефлексът бяха налице.

Специалистите набързо започнаха да се чудят дали този път Фъргюсън не направи грешка в преценката си. Въпросът бе как слабото хлапе ще се справи с противниковите играчи в Англия, които приличат по-скоро на ръгбисти?

След неуверения старт, Давид започна да става все по-добър, а работата му във фитнеса си пролича и натрупа мускулна маса. С това той повиши и самочувствието си и дори взе да хока защитниците пред себе си при техни грешки.

С годините се оказа, че сър Алекс всъщност е бил прав, а Де Хеа е сред най-добрите вратари в света. След пенсионирането на Фъргюсън и лошият период за клуба, Давид бе единственият в отбора, който показваше постоянство и бе на световно ниво.

David de united GIF - Find on GIFER

Именно Де Хеа бе човекът, който спасяваше всичко, което можеше да се спаси и печелеше точки за Манчестър Юнайтед с играта си. Откакто застана под рамките на Олд Трафорд, той се утвърди като вариант номер 1 за клуба на вратата и това никога не е поставяно под съмнение от нито един мениджър водил „червените дяволи“.

С времето се трупаха стотици мачове и безброй сухи мрежи. Сега, 12 години след пристигането си в Англия, испанецът задмина друга легенда Петер Шмайхел. Де Хеа вече е със 184 мача без допуснат гол, а датчанинът остана втори със 180 мача. Давид е на перфектната 32-годишна възраст за вратар, което му дава шанс да дръпне с още много сухи мрежи и да направи този рекорд много труден за подобряване в бъдеще.

Така едно слабичко момче от Мадрид, след 531 срещи за Юнайтед, отвя легенди като Шмайхел и Ван дер Сар и самият той се превърна в легенда за клуба. Феновете в Англия казват, че този човек може да спаси и Титаник, но да спасява голове във вратата на „червените дяволи“ е повече от достатъчно.

Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024
Коментари

Промяна, ама друг път

16 мар 2024
Коментари

Съдбовен ден за българския футбол

15 мар 2024