Всичко за ЕВРО 2024
Как да има публика, когато няма футбол
12 ноем 2021|Антон ИвановВреме за четене: 3 мин

Как да има публика, когато няма футбол

Футболен мач и празни трибуни. Има ли по-неприятна футболна гледка? Някой би казал, че не се случва толкова често, но всъщност в България примерите са ужасяващо много.

Факторът Covid-19 има своята роля, но публиката изчезна от българските стадиони доста преди вирусът да се появи. 

Причините за ниската посещаемост са много и комплексни, но най-явният проблем са стадионите. Стари и неприятни, на някои няма елементарни удобства като нормални тоалетни, табла, осветление или просто здрави седалки. Няма нормални кътове за хранене и често целите спортни комплекси изглеждат в окаяно състояние. Въобще не говорим за покрити стадиони с акустика и големи екрани. Общо взето, когато страничен човек отиде на български мач надали ще си каже, че емоцията е като на празник.

Клубовете също имат огромна вина. Те отдавна са скъсали връзката с феновете като за тях е по-добре празен стадион, отколкото хора, които са против ръководството при лоши резултати. Инициативи за връщане на феновете по стадионите са сведени до минимум и често тях въобще ги няма.

Тук идва тъжният момент. Стадионите не са най-големият проблем. Футболът, а не феновете липсва в мачовете.

Българското първенство продължава да изглежда посредствено. Титлата се решава далеч преди последните кръгове, а разликата между някои отбори е огромна. На терена футболът е слаб, муден и често грозен, но липсва и друг сериозен фактор.

Отборите продължават да разчитат на твърде много чужденци за сметка на кадри от академиите си, а нищо не топли повече футболния запалянко от това да види как момче от академията продължава историята на любимият си клуб.

Разбирам, че всеки има сателитна телевизия и може да гледа Ливърпул и Манчестър Сити на топло и комфортно вкъщи. Съгласен съм, но това важи за всички страни по света и въпреки това големите футболни нации продължават да пълнят своите стадиони.

Истината е, че за да се върнат феновете по българските мачове са нужни много усилия. Те трябва да дойдат и от страна на феновете, и от страна на клубовете. Първите трябва да си припомнят любовта към местния отбор, а вторите просто трябва да си свършат работата по-добре.

Класации

Най-големите победи на европейски първенства

5 юли 2024
Класации

Всички шампиони на европейски първенства

2 юли 2024
Класации

Голмайстори на европейски първенства

29 юни 2024
Анализи

Топ 10 факти за ЕВРО 2024 в Германия

23 юни 2024