Къде са българските таланти на Лудогорец
13 авг 2022|Антон ИвановВреме за четене: 3 мин

Къде са българските таланти на Лудогорец

Бързият и лесен отговор е - няма ги!

Само преди дни българският шампион бе елиминиран от квалификациите за влизане в групите на Шампионска Лига. В състава на “Орлите” отново направи впечатление, че има само шестима българи, като един от тях всъщност бе натурализираният Сисиньо.

В последното десетилетие Лудогорец се превърна в хегемон на българския футбол, но клубът определено се проваля в нещо много важно, а именно да създава класни български таланти.

Вероятно някои фенове на разградчани биха си казали, че съм поредният хейтър, но истината е, че фактите казват всичко.

Откакто през 2010 г. Кирил Домусчиев закупи Лудогорец, в базата на клуба се вложиха милиони. Академията бе изцяло обновена, като тренировъчните игрища и прилежащите им сгради задминаха по качество тези на столичните отбори.

Резултати естествено има! Юношеските отбори на “Орлите” редовно печелят шампионатите за младежи, като миналия сезон например бяха спечелени титлите до 15 и 17-годишните.

Въпреки това в мъжкия отбор на Лудогорец имена на собствени таланти почти няма.

Към днешна дата в състава на шампионите само Доминик Янков и Иван Йорданов са били част от академията на клуба. Добре е да се отбележи, че Янков се присъединява към зелените, когато е вече на 16 години (преди това тренира в академията на Съндърланд). 

През годините на играчи като Светослав Ковачев и Венцислав Керчев пък бяха възложени доста надежди, но те, както и няколко други момчета, не успяха да се утвърдят като редовни титуляри.

Друго доказателство, че Лудогорец се проваля в опита си да създава таланти е броят техни играчи в националните гарнитури.

При мъжете клубът има двама основни играча в лицето на Десподов и Недялков, но и двамата не са продукт на разградската школа.

При националите до 21 години нещата не са много по-различни, като представители на Лудогорец са само Дамян Христов и Петър Караангелов.

Естествено Лудогорец не спира да се развива и очакванията са, че сериозните футболни таланти произведени в Разград рано или късно ще бъдат на лице.

Цялата история с академията изглежда не пречи на клуба да печели титла след титла в родния шампионат, но определено човек остава с неприятното впечатление, че в отбора се промотират високоплатени чужденци за сметка на родните таланти.

Коментари

Най-скъпият мач тази година е по-скъп от всякога

27 май 2023
Класации

14 топ играча с изтичащи договори през това лято

26 май 2023
Истории

От Левски до капитанската лента на Байерн Мюнхен

18 май 2023
Класации

Топ 10 най-успешни футболни треньори

12 май 2023