Илия Груев - бъдещият лидер на България
9 февр 2024|Антон ИвановВреме за четене: 4 мин

Илия Груев - бъдещият лидер на България

Не сме имали подобен потенциал от времето на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров!

Илия Груев е млад, интелигентен, работлив и определено много скромен. Възможно ли е той да бъде играчът, около когото България да изгради своя нов облик?

През лятото младокът премина в Лийдс от Вердер Бремен, а цената, за която бе закупен (6.5 млн. евро) го превърна в най-скъпият трансфер на български играч. В началото на сезона халфът бе тотална резерва, като влизаше в игра за по 2-3 минути на мач.

Няколко месеца по-късно 23-годишният Илия Груев излезе титуляр за Лийдс в седми пореден мач и дори спечели наградата за “играч на мача”. По всичко изглежда, че българинът бавно, но славно се превръща в основен футболист и титуляр в средата на терена за йоркширци.

Феновете на английския отбор вече го сравняват с легендата на Барселона Серхио Бускетс, заради неговия ръст и стил на игра. Според треньорът на Лийдс (Даниел Фарке) Груев младши е “трудолюбив, земен, смирен, надежден и има върхова работна етика, един от най-професионалните играчи, с които съм работил."

За България халфът вече има 14 мача и се утвърди като незаменим титуляр.

Неговата техника, контрол над топката и визия са рядко срещани по нашите ширини и Илиян Илиев определено трябва да заложи на него като мотор на отбора, около който се върти цялата игра.

Освен с футболните си качества Груев несъмнено внесе свеж полъх в българските футболни среди. Той не се занимава с миски, не парадира с пари, не ходи по чалготеки, а единственото нещо, което повтаря във всички свои интервюта е, че иска да стане по-добър.

Безспорно Илия Груев (младши) е новата футболна звезда на България! Всички говорят за него, а очакванията към представянето му растат с всеки изминал ден. Сега за халфът остава само да поеме лидерската роля в националния отбор, която от години стои вакантна.

Класации

Най-добрият български треньор

5 апр 2024
Истории

Първият шампион на България

23 мар 2024
Коментари

Промяна, ама друг път

16 мар 2024
Коментари

Съдбовен ден за българския футбол

15 мар 2024