Големите разочарования до момента на Световното
3 дек 2022|Николай КириловВреме за четене: 5 мин

Големите разочарования до момента на Световното

На световното първенство груповата фаза отмина и предстоят директните елиминации. Заслужено или не, някои от сочените за фаворити отбори рано стегнаха багажа за вкъщи, а други, според някои, незаслужено са на осминафинал. 

Безспорно най-голямото разочарование е Германия, немците показаха, че не са си научили урока от миналото световно и отново отпаднаха в групата. Те притежават класа, но вече никой не се страхува от тях. Япония ги победи, след страхотен обрат, а Коста Рика на моменти даже ги надиграваше. Тук трябва да споменем, че и може би Испания им намаза ските, след малко съмнителна загуба на “Ла фурия” от Япония в последния кръг. Германия, обаче си е Германия и със сигурност ще вземе мерки и може да очакваме старата немска машина да се завърне.

Следващото разочарование е Белгия, златното им поколение, което като индивидуалности притежава едни от най-силните футболисти в света, така и не спечели нищо. Отборът им беше преминал пика си, но чак отпадане в групата едва ли някой е очаквал. При белгийците ще има процес на подмладяване и преход на поколенията и се очаква до няколко години, отново да извадят страхотни футболисти. Освен това ще им трябва, обаче и силен колектив, за да постигнат нещо.

Дания, която мнозина считаха за скрит фаворит, също напусна турнира рано. След силното европейско първенство, наистина се очакваше повече от “червения динамит”, но на този Мондиал, той така и не избухна. И там също, както и при Белгия, ще има период на смяна на поколенията, а датчаните винаги са имали много силен и боеспособен състав. 

Мексико, след няколко поредни осминафинали, имаха надежда за по-добро представяне от това, но отпаднаха още в групата, въпреки че бяха с равни показатели с Полша. Мексиканците винаги са се класирали на световни, така че на следващия Мондиал ще ги очакваме по-силни. 

Следващият провал е Сърбия, към която имаше високи очаквания, заради класните футболисти, които притежава. Западните ни съседи, обаче с типичния балкански манталитет, правят нещо хубаво и след малко следва чутовна издънка. Водеха с два гола на Камерун, но допуснаха изравняване, водеха на Швейцария и в крайна сметка загубиха. Като класа са страхотни, но там трябва да се промени мисленето, играчите им са сравнително млади и ги чака добро бъдеще. 

Накрая може да добавим и Уругвай, отборът притежава някои играчи от световна класа, но основните им състезатели са преминали най-силните си години. Двукратните световни шампиони могат горчиво да съжаляват за отпадането, тъй като подобно на Мексико отпаднаха само по голова разлика и могат да се сърдят на Португалия, която загуби твърде аристократично от Южна Корея. 

Към тези отбори може да добавим и съставите на Канада, към които имаше голяма надежда, както и Еквадор, които започнаха отлично, но в директния сблъсък със Сенегал се провалиха. 

Световното е в разгара си и вече някои силни отбори отпаднаха, остава да видим дали и някои от фаворитите, които още са в Катар няма да си тръгнат по-рано от очакваното.

Коментари

Успехите на БФС при Боби Михайлов

8 септ 2023
Анализи

Колко биха спечелили българските отбори от влизане в групите на ЛЕ и ЛК

30 авг 2023
Класации

Топ 3 най-велики европейски победи на Лудогорец

23 авг 2023
Класации

Топ 3 най-велики европейски победи на Левски

22 авг 2023